Felhívások Oktatás

Magyar iskolák pedagógusait is lehet jelölni az Arany Amos-díjra

Március 31-ig lehet pedagógusokat jelölni az Arany Amos-díjra. A pedagógusok munkáját elismerő rangos díjra nemzetiségi iskolák pedagógusai is jelölhetők.

Az Arany Amos-díjjal az ország legjobb pedagógusait tüntetik ki. Az ADEVYK polgári társulás által meghirdetett felhívásra diákok, szülők, iskolabarátok kollégák is nevezhetnek olyan pedagógust, akit érdemesnek tartanak a kitüntetésre. A 2019/2020-as tanévben tizennegyedik alkalommal adják át az elismerést, az elmúlt években több száz pedagógus kapta meg a díjat.

2017 óta A legjobb nemzetiségi tanár díjra is lehet pedagógusokat jelölni. Az Arany Amos-díjjal 3500 eurós jutalom jár, a Legjobb nemzetiségi tanár kategória győztese ezer eurós pénzjutalmat kap.

2017-ben hozták létre az Előítélet nélküli tanár kategóriát is, amelybe azokat a pedagógusokat lehet jelölni, akik hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő, vagy roma gyerekekkel foglalkoznak.

2018-ban egy német nemzetiségű pedagógus kapta meg A legjobb nemzetiségi tanár kitüntetést. Tavaly már több magyar pedagógust is jelöltek a kategóriában, a díjat Szabó Endre, a komáromi Selye János Gimnázium matematika-fizika szakos tanára kapta.

A díjátadót közvetíti a televízió, a kitüntetetteket fogadja az oktatásügyi miniszter és a köztársasági elnök.

A jelöléseket március 31-ig várják, a győztest egy erre kijelölt bizottság választja ki az elért pontszámok alapján. A díjátadó gálát Bazinban rendezik meg.

A nemzetiségi kategóriába a versenylap kitöltésével és beküldésével lehet pedagógust jelölni. (km)