Hazai hírek Oktatás

Majdhogynem ismétlésre szűkül a távoktatás, heti maximum 15 órában

A legkisebbeknek pedig akár heti 5 óra tanulás is elég az útmutató szerint. Majdhogynem ismétlésre szűkül a távoktatás, heti maximum 15 órában.

Az oktatási minisztérium kidolgozta, mit kell átvenni az év végéig az otthon tanuló diákokkal, erről 80 oldalas útmutatót tesz közzé az iskolák számára, évfolyamokra lebontva.
A lényeg, az alapiskola 1-3. osztályaiban csak heti 5-8 tanóra anyagát veszik át. Ez a szám évfolyamonként emelkedik, de a 8-9. osztályban is csak heti 12-15 óra.
Négy fő tárgykörbe csoportosították a tananyagot, ezek a nyelvek és a kommunikáció, a matematika és az adatokkal való dolgozás, az ember és a társadalom, valamint az ember és a környezet. Kiegészítő tárgykörök az ember és az értékek, az ember és a munka, az ember és a kultúra, továbbá a mozgás és az egészség.
A tárca javaslata szerint heti órarendet kell összeállítani a diákok számára és egész hétre elküldeni a tananyagot. A fő tárgyakat témavezető tanár távoktatja, akinek a rokon tantárgyakat oktató tanárok is segítenek az összeállításban, a feladatok kidolgozásában.

Erről Branislav Gröhling oktatási miniszter és Miroslava Hapálová, az Állami Pedagógiai Intézet igazgatója tájékoztatott ma. Mindketten elismerték, nem lehet elvárni a gyerekektől, hogy úgy tanuljanak, mintha iskolába járnának, a tanárok sem tudják ilyen körülményeket között megfelelően elmagyarázni a feladatokat. Ezért új tananyagot az év végéig alig fognak átvenni a gyerekekkel, a lényeg az eddig tanultak átismétlésére. A minisztérium javaslata szerint teljesen új tananyagba csak akkor lehet belevágni, ha az összes diákkal online kapcsolatba lép a tanár és úgy magyarázza el.

Az osztályfőnökök heti órarendet dolgoznak ki, az alsó tagozaton egy nap csak két tárgykörrel foglalkoznak, ebből az egyik a nyelvek. A felső tagozaton ajánlott „tematikus” napokat kidolgozni egész hétre egy-egy tárgykörből.
A minisztérium azt ajánlja az iskoláknak, szabjanak meg időpontot, amikor a diák vagy a szülő telefonon vagy online kommunikálhat a tanárral.
Hapálová elismerte, tisztában vannak vele, hogy így nem lehet átvenni az egész tananyagot, és akkora lemaradás lesz márciustól a tanév végéig, hogy azt jövőre se lehet bepótolni. Ezért lesz tananyag, amivel a mostani diákok sosem fognak találkozni, ezért a járványhelyzet jó apropó a tanterv leszűkítésére, amiről egyébként is évek óta beszélnek. (l)tannyag