Hazai hírek Oktatás

Majdhogynem ismétlésre szűkül a távoktatás, heti maximum 15 órában

A legkisebbeknek pedig akár heti 5 óra tanulás is elég az útmutató szerint.

Az oktatási minisztérium kidolgozta, mit kell átvenni az év végéig az otthon tanuló diákokkal, erről 80 oldalas útmutatót tesz közzé az iskolák számára, évfolyamokra lebontva.
A lényeg, az alapiskola 1-3. osztályaiban csak heti 5-8 tanóra anyagát veszik át. Ez a szám évfolyamonként emelkedik, de a 8-9. osztályban is csak heti 12-15 óra.
Négy fő tárgykörbe csoportosították a tananyagot, ezek a nyelvek és a kommunikáció, a matematika és az adatokkal való dolgozás, az ember és a társadalom, valamint az ember és a környezet. Kiegészítő tárgykörök az ember és az értékek, az ember és a munka, az ember és a kultúra, továbbá a mozgás és az egészség.
A tárca javaslata szerint heti órarendet kell összeállítani a diákok számára és egész hétre elküldeni a tananyagot. A fő tárgyakat témavezető tanár távoktatja, akinek a rokon tantárgyakat oktató tanárok is segítenek az összeállításban, a feladatok kidolgozásában.

Erről Branislav Gröhling oktatási miniszter és Miroslava Hapálová, az Állami Pedagógiai Intézet igazgatója tájékoztatott ma. Mindketten elismerték, nem lehet elvárni a gyerekektől, hogy úgy tanuljanak, mintha iskolába járnának, a tanárok sem tudják ilyen körülményeket között megfelelően elmagyarázni a feladatokat. Ezért új tananyagot az év végéig alig fognak átvenni a gyerekekkel, a lényeg az eddig tanultak átismétlésére. A minisztérium javaslata szerint teljesen új tananyagba csak akkor lehet belevágni, ha az összes diákkal online kapcsolatba lép a tanár és úgy magyarázza el.

Az osztályfőnökök heti órarendet dolgoznak ki, az alsó tagozaton egy nap csak két tárgykörrel foglalkoznak, ebből az egyik a nyelvek. A felső tagozaton ajánlott „tematikus” napokat kidolgozni egész hétre egy-egy tárgykörből.
A minisztérium azt ajánlja az iskoláknak, szabjanak meg időpontot, amikor a diák vagy a szülő telefonon vagy online kommunikálhat a tanárral.
Hapálová elismerte, tisztában vannak vele, hogy így nem lehet átvenni az egész tananyagot, és akkora lemaradás lesz márciustól a tanév végéig, hogy azt jövőre se lehet bepótolni. Ezért lesz tananyag, amivel a mostani diákok sosem fognak találkozni, ezért a járványhelyzet jó apropó a tanterv leszűkítésére, amiről egyébként is évek óta beszélnek. (l)tannyag

 

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: