Oktatás

A járvány és a nyitás miatt elterjedhet a szabadban tanítás

kiaszabadba

Az alapiskolai tanárok nagy része szívesen tartana órákat a szabadban, de ehhez módszertani útmutatóra lenne szükség.

Ez a Živica környezetbarát oktatásért civil szervezet felméréséből derült ki.
„Nemcsak a járvány miatt, egyébként is nagyon hasznos lenne, ha a gyerekek máskor is legalább heti néhány órát a szabad levegőn, kötetlenebb formában tanulnának” – mondta Ivana Poláčková, a szervezet Ki a tanteremből! programjának egyik irányítója.
A felmérés szerint a tanítók a környezetismeret, a matematika, a honismeret és a rajzórákat tartanák a legszívesebben a természetben, és persze a tornaórákat. A Živica ezért kidolgozza a módszertani útmutatót e tantárgyak szabadtéri oktatásához, felhasználva egy cseh partnerszervezete tapasztalatait is.
„Több kísérlet, próbálkozás van nálunk is a természetben való tanításra, és vannak tanítók, akik csak azért nem próbálták ki, mert nincs útmutató, hogy a tananyag melyik részét és hogyan vehetik át ilyen módon a gyerekekkel. A koronavírus vagy a klímaváltozás is mutatjahttp://www.huravon.sk, mennyire sebezhető az emberiség, és ezek olyan problémák, amelyeket nem ignorálhatunk tovább. A szabadban való tanítás során a gyerekekkel is jobban meg tudjuk értetni ezeket a dolgokat is” – magyarázta Poláčková.
A felmérésbe 705 alapiskolai pedagógust vontak be, 70 százalékuknak már van valamilyen tapasztalata a szabadban tartott tanórákkal. (l)

zahrada szabadban tanítás
https://zahradaktorauci.sk/

zivica szabadban tanítás