Hazai hírek

Február 1-jén biztos nem lesz iskolanyitás, február 8-án talán

Gröhling és Krajčí magyaráz

Február 1-jén biztos nem lesz iskolanyitás. Leghamarabb február 8-án mehetnek iskolába az alsó tagozatos gyerekek, és utána esetleg a végzős évfolyamok diákjai.
A jövő héten ugyanúgy működnek tovább az óvodák, mint eddig, tehát csak a létfontosságú ágazatokban dolgozók gyerekeit fogadhatják – jelentette be ma Branislav Gröhling oktatási és Marek Krajčí egészségügyi miniszter.

Krajčí közlése szerint a járványügyi szakértők nem javasolták az intézkedések enyhítését február elejétől. A fő ok, hogy a kórházi ápolásra szoruló betegek száma nem csökken. „Felelőtlenség lenne enyhíteni a jelenlegi helyzetben” – mondta.
Gröhling úgy gondolja, február 8-tól kinyithatnak az óvodák és az alapiskolák alsó tagozatai. Az oktatási miniszter azt is elmondta, a találgatásokkal ellentétben nem tervezik, nem is tervezték, hogy törlik ezt a tanévet és minden évfolyam ismételne.
Az oktatási minisztérium a jövő héten szeretné közzétenni az újabb útmutatót az iskolák kinyitásához.

 A pedagógusok oltásáról is tárgyal az oktatási és az egészségügyi miniszter. „Az egészségügyi tárca eleget tett a kérésünknek, a pedagógusok a hetedik fázisban kapják meg a védőoltást. Ha megvizsgáljuk az előző fázisokat, láthatjuk, hogy oda azokat sorolták, akiknek valóban szükségük van az oltásra” – zárta Gröhling.

KORÁBBAN ÍRTUK: FEBRUÁR 8-A AZ ISKOLANYITÁS ÓVATOS DÁTUMA