Kitekintő

Ausztriában hétfőn újraindul az oktatás, a lemaradókat nyári iskolába küldik

bécs

Ausztriában a végzős osztályok tanulói május 4-én újra iskolába mennek, két héttel később pedig a többiek is visszaülnek az iskolapadokba. Az idősebb tanároknak nem kötelező bemenni, home office-ból taníthatnak.
Az oktatás szigorú óvintézkedések mellett folytatódik; az egész osztály nem lehet ott egyszerre a tanórán. Ezért az osztály egyik fele hétfőtől péntekig, másik fele csütörtökön és pénteken vesz részt az oktatásban; a következő héten pedig cserélnek. Énekóra és testnevelés nem lesz, dolgozatokat sem írnak, és nem kell átvenni a tanév végéig a teljes tananyagot. Az oktatási minisztérium javaslata, hogy amerikai mintára hozzanak létre nyári iskolákat azoknak, akik lemaradtak a tananyagban.
Az osztályterem kivételével kötelező lesz a szájmaszk viselése, az iskola gondoskodik „pótszájmaszkokról”, ha a diák saját maszkja megsérül vagy elveszik. A fokozottan veszélyeztetett csoportba tartozó tanárok otthon maradhatnak, de a tanórákat digitális eszközök segítségével kötelesek megtartani.
Ausztriában egyébként szombaton kinyithatott az összes üzlet és például a fodrászatok is. (l)