Angol nyelv Tanuljunk

Tíz tipp a jobb angoltudásért

Az angoltudás manapság nélkülözhetetlen, de eljutni a megfelelő szintre, nem könnyű feladat. Folyamatos gyakorlást és tanulást igényel, ha  naprakész szeretnél lenni. A nyelvtanulók számára az egyik leghatékonyabb megoldás, ha anyanyelvi beszélővel gyakorolnak. De mit lehet tenni, ha egy anyanyelvi beszélő sincs a közelben? Íme 10 egyszerű tipp arra, hogyan fejleszd a beszédkészéged!

1. Gondolkozz angolul!

Ahhoz, hogy folyamatosan tudj kommunikálni az egyik legfontosabb, hogy kezdj el angolul gondolkozni, ahogyan az anyanyelviek. Persze mondani könnyű… Itt van néhány hasznos tanács, ami segíthet fejleszteni ezt a készséget.

Fejezd be a folytonos fejben fordítást, vagyis próbálj meg rögtön angol mondatokat használni!
Használj egynyelvű szótárt, ha nem értesz egy szót!
Próbálj meg angolul gondolkozni bárhol is légy! Pl.: a parkban sétálva jellemezd a szembejövő embereket angolul, és használj annyi melléknevet, ahányat csak tudsz. Vagy buszon utazva írd le a tájat, a metrón adj útba igazítást fejben, főzés közben pedig gondold végig a munkamenetet angolul! Meglátod, ha angolul gondolkodsz sokkal könnyebb lesz megszólalni is.

thinking-face_1f914

2. Beszélj magadban angolul!

Amikor otthon vagy, gyakorold az angolt a számodra legkedvesebb személlyel, magaddal. Talán furcsán hangzik, de nagyon hasznos. Kezdj hozzá!

Olvass fel hangosan a kedvenc könyvedből!
Beszélj hangosan, oszd meg a gondolataid egy témáról, ami éppen érdekel pl. egy film, sport, könyv!
Használj tükröt, hogy lásd a partnered! Viccesnek tűnhet, de a kiejtés szempontjából érdekes és fontos, hogy a különböző hangzóknál hogyan artikulálsz.
Készíts felvételt arról, amikor beszélsz vagy olvasol, így hallani fogod a kiejtésed, a hanglejtést, a hangsúlyt, így könnyebben észreveszed majd a hibákat!
Ennek a módszernek a legnagyobb előnye az, hogy egyre könnyebben fogsz angolul megszólalni, és tudatában leszel erősségeidnek és gyengeségeidnek a beszéd kapcsán. Egy jó tanács: mielőtt elkezdenéd, csukd a be a szobaajtót!

3. Szerezz egy barátot, akivel gyakorolhatsz!

Mindig könnyebb, ha van valaki, akivel fejlesztheted a nyelvtudásod, különösen akkor, ha anyanyelvi beszélő. Ha nincs a környezetedben, próbálj meg online ismerkedni egy nyelvtanuló közösségben, de mindig légy óvatos! Az is sokat használ, ha egy barátnőddel vagy barátoddal is beszélgetsz angolul. Hidd el, még színt is visz a társalgásba, mert kizökkent a napi rutinból!

4. Olvass angol nyelvű könyveket, újságokat!

Ha angolul olvasol, sok új szót ismersz meg, és ez magasabb szintre emeli a nyelvtudásod. A siker kulcsa, hogy olyan történetet válassz, ami érdekel!

Az újságot szintén megéri olvasgatni. Nemcsak mert fejlesztheted vele az angoltudásod, de ismereteket szerzel arról is, hogy mi folyik a nagyvilágban, ami szintén jó téma lehet egy beszélgetéshez.

gutenberg

5. Nézz filmeket, TV műsorokat angolul!

Ha már unod, hogy angolul olvass, nincs is élvezetesebb módja az angoltanulásnak, mint a filmek. Válassz ki egy filmet, és nézd meg angol felirattal, közben pedig írd fel azokat a szavakat, amiket nem értesz! Majd keresd meg a szótárban, és nézd vissza a filmet!

Ha szövegkörnyezetben rögzül az új szó, sokkal könnyebben megjegyzed.

Ha a szórakozáson túl kész vagy egy kis gyakorlásra is, akkor csináld végig a következő gyakorlatot!

Válassz ki egy rövid részletet a kedvenc TV műsorodból!
Ismételd el sorról sorra, mit mondanak a beszélők!
Próbáld meg úgy mondani, ahogyan ők teszik! Figyelj a hangsúlyra, hanglejtésre, a szavak közötti szünetekre!
Ha segít, állj meg egy-egy szó vagy mondat után és úgy ismételd! Ha hallás után tanultál már dalt, akkor ez valami hasonló ahhoz, csak akkor a dal sorait dúdolgatod. Ez esetben pedig fókuszálj a nyelvi dallamra és a szöveg együttesére.

Ezt a módszert folytatva észre fogod venni, hogy a szóbeli kommunikációd egyre jobb lesz, mivel közelítesz az anyanyelvi kiejtés felé.

6. Minden nap írj valamit angolul!

Az írás nagyszerű módja az új szavak és a nyelvtan használatának. Próbáld ki: írj minden nap és használd az új szavakat és a nyelvtant, amit tanultál! Ha nincs kedved fogalmazni, akkor keress idézeteket és szimplán másold le őket! Ha csak pár mondatot írsz is naponta, egy idő után szokássá válik.

writing angolul

7. Tanulj angol nyelvű dalokat!

A folyamatos beszéd eléréshez nagyon jó módszer, ha a kedvenc angol nyelvű dalaidat énekelgeted. Ismerősen hangzik majd az angol, és jobban megérted a szöveget, ráérzel a ritmusára, a hangzásra és hanglejtésre. Mindezek mellett a kedvenc dalaidat énekelve az új szavakat is könnyebben jegyzed meg, hiszen az egész folyamathoz egy pozitív érzelmi töltet is társul.

8. Tanulj angol idiómákat, ismerd meg a szlenget!

Örök szabály, hogy nem elég csupán szavakat tanulni, kifejezéseket is kell. Például megkérdezheted „How do you feel today? – Hogy érzed magad ma?” Ugyanúgy, mintha az anyanyelveden tennéd, de egy anyanyelvi beszélő inkább azt mondja: „Hogy mennek a dolgaid?”- How’re you doing?” vagy „Mizu van? – What’s up?

Az angol idiómák és a szleng használata igen gyakori a mindennapi nyelvhasználat során, és ha nem ismered őket, akkor szinte lehetetlenség megérteni kontextusban.

Az idiómák elsajátításához nagyszerű, az angol humorral fűszerezett BBC rövidfilm-sorozat a The Teacher. Az idiomsandslang.com weboldal pedig az idiómákon kívül a szleng kifejezések megismerésében is nagy segítséget nyújt.

Untitled-design-2-2 angolul

9. Tanuld meg a leggyakrabban használt angol kifejezéseket és szinonimákat!

Számtalan olyan kifejezés van, amelyet az anyanyelvi beszélők a mindennapokban használnak. Például rengeteg módja van annak, hogy köszönetet mondj angolul így: „Most igazán jó pillanatokat szereztél nekem/Feldobtad a napom.” „You’ve made my day.” vagy „Ez nagyon kedves tőled.” „That’s so kind of you.”

A mindennapi angol kifejezések elsajátítása segít majd az anyanyelvi beszélők megértésében és a párbeszédek kialakításában, a szinonimák ismerete pedig bővíti a szókincset és színesíti a kifejezésmódot. Érdemes a különböző nyelvtanulást segítő portálokon böngészni pl.; http://www.bbc.co.uk/learningenglish; http://learnenglish.britishcouncil.org/en/; http://www.fluentland.com/english-speaking-lessons/

Amennyiben pedig nem vagy biztos benne, hogy hogyan mondaná egy anyanyelvi beszélő, akkor próbáld ki a HiNative portált, ahol anyanyelviek válaszolnak a tanulni vágyóknak. Rákérdezhetsz a jelentésre, a kiejtésre, a használatra stb. Emellett pedig Te is segíthetsz a magyarul tanuló felhasználóknak, ha megválaszolod a kérdéseiket.

10. Készülj fel az egyedi helyzetekre, és ne félj hibázni!

Az emberek számtalan okból kifolyólag tanulnak angolul. Egyesek azért, hogy állást kapjanak egy nagyvállalatnál. Ebben az estben arra kell fókuszálniuk, hogy gyakorolják az angol nyelvű interjút, és megtanulják a szakszavakat. Mások azért tanulják az angolt, hogy minél több amerikai barátot szerezzenek, ez esetben elengedhetetlen a szleng ismerete.

A lényeg az, hogy attól függően, hogy a mi a célod, megtaláld a megfelelő módszert a nyelvtudásod fejlesztéséhez. Gondold végig, hogy mit szeretnél, és fókuszálj azokra a területekre!

Ne felejtsd el, hogy JÓ és NORMÁLIS dolog hibázni, miközben tanulsz! Ez természetes része a folyamatnak. Ha elsőre nem, majd megy másodjára vagy harmadjára!

doit angolul

Ha tényleg szeretnél angolul beszélni, akkor gyakorolj minél többet, és sose add fel! Lesznek nehézségek, de ha kitartó vagy, akkor észre se veszed, és napról napra jobb leszel! Egyre könnyebbé válik majd nyelvtanulás, és lehet, hogy most még nem hiszed, de ÉLVEZNI FOGOD!