73 ezer eurós uniós támogatás négy érsekújvári intézménynek
Oktatás

73 ezer eurós uniós támogatás négy érsekújvári intézménynek

73 ezer eurós uniós támogatás négy érsekújvári intézménynek. Az Erasmus+ európai oktatási program lehetőséget nyújt az Európai Unió bármely polgára számára, hogy külföldi tanulmányutakon és képzéseken vegyen részt. A nemrég lezajlott uniós csúcson 21,208 milliárd eurót hagytak jóvá az Erasmus+ programra a 2021–2027 időszakra, ami jó hír nemcsak a programban már részt vevő intézményeknek, hanem azoknak is, akik a bekapcsolódást tervezik.

Az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium több mint 10 éve valósít meg projekteket a programban, tanulmányutakat, több vendégtanárt fogadott már, és pedagógusai külföldön képezték tovább magukat.

Most két projekt zajlik az iskolán, melyek 2019 nyarán kezdődtek: a diákok készségeinek (soft skills) fejlesztésére, továbbá utaztatására Olaszországba, Spanyolországba, Bulgáriába, Lettországba és Portugáliába, a másik pedig a tanárok külföldi továbbképzését biztosítja.

Tavaly nyáron 3 tanár képezte magát Budapesten a 21. századi tanítási módszerek területén, az informatika tanár Dublinban tanulmányozta az appok felhasználói programozását, idén márciusban pedig az igazgatónő Észtországban vizsgálta, miért az egyik legjobb a világon az ottani oktatási rendszer.

„A többi akciót meghiúsította a járvány, de most, a nyári szünet közepén kaptuk a jó hírt, hogy október 1-től négy érsekújvári intézmény két éven keresztül együttműködhet egy projekt keretében: a Pavol Blaha utcai óvoda, a Czuczor Gergely Alapiskola, a Művészeti Alapiskola és a Pázmány Péter Gimnázium, mint koordinátor. A jóváhagyott 73 285 euróból az iskolák tanárainak külföldi továbbképzéseit és a kísérő rendezvényeket is biztosíthatjuk. A projekt megvalósítása óriási kihívás mindegyik iskola számára, és egyben elképesztő lehetőség is” – tájékoztatott Peternai Zsuzsanna, a Pázmány Péter Gimnázium igazgatója.