Kitekintő Oktatás

Digitális furgonok, kölcsöntabletek, okosbuszok

A bolygó lakosságának fele még mindig nem rendelkezik internethozzáféréssel. Afrika nagy részén még csak játszanak a digitális felzárkózás gondolatával. Egy szakadék mutatkozott meg a koronavírus-járvány során: az iskolák bezárása miatt több gyereknek egyáltalán nincs lehetősége tanulni.

Forrás: Damon Embling  & euronews

 

A high-tech DigiFurgonok ezt a szakadékot hivatottak orvosolni. Például Kenyában. A „fedélzeten” a diákoktól a mérnökökig mindenkinek lehetősége van, hogy megtanulja kezelni a számítógépet és bekacsolódjon a digitális világba.

„A járvány alatt a legtöbb fiatalnak sikerült folytatni a tanulmányait a digitális készségeiknek hála – és a fiatal vállalkozók is tudták vinni az üzleteiket” – állítja Martin Mugambi, a Computers for School Kenya vezetője.

A főváros, Nairobi közelében élő húszéves, fodrásznak tanuló Carolyn Mbeneka Onesmus a digitális furgonban tanulta meg a számítógéphasználat alapjait. Mint mondja: „A DigiFurgon előtt fogalmam sem volt, hogyan kéne kezelni egy számítógépet. Ez volt az első alkalom, hogy kipróbálhattam, és nagyon nagy hatással volt rám. Már a technológia segítségével intézem az ügyeimet, nem úgy, mint eddig. És így minden sokkal egyszerűbb.” Caroline-nak egyelőre egy okostelefonja van, de a kenyaiak számára már vannak külön kölcsön-rendszerek, hogy elérhetővé válhasson egy számítógép is.

A DigiFurgon a Huawei Tech4All kezdeményezéséhez tartozik, amely már a dél-afrikai iskolásokat is belépteti a digitális világba, illetve Szenegálban is elérhetővé tette a távoktatást a járvány idején.

Ken Hu, a Huawei elnökhelyettese a cég digitális konferenciáján hangsúlyozta, hogy kezdeményezésük célja a digitális technológia nyújtotta előnyökhöz való hozzáférés biztosítása bárki számára. „Segíteni szeretnénk, hogy bárhol és bármikor elérhetővé váljon a minőségi oktatás.”

A belga „Close the gap” non-profit szervezet is azon dolgozik, hogy a a technológia eljusson a rászorulókhoz. Számítógépeket, tableteket és okostelefonokat hasznosítanak újra. Olivier Vanden Eynde, a szervezet igazgatója úgy fogalmazott, hogy „a koronavírus egyfajta digitális szegénységet hozott létre, amely most gyakorlatilag minden társadalomban a felszínre tört. Viszont új lehetőségek jelennek meg, ahol mindannyian együtt léphetünk fel, hogy az új digitális normákból a fejlődő országok is prosperálhassanak.”

Európában a háztartások 14%-nál nincs internet-hozzáférés, 22%-nál nincs számítógép. Ez pedig korlátozza például a távoktatást.

Spanyolországban egy okosbusz segít a gyerekeknek, hogy becsöppenhessenek az online világba. Maria Luisa Melo a Huawei spanyolországi kommunikációs igazgatója szerint az okosbusz projekt egy olyan úttörő program, amit Spanyolországban fejlesztettek ki, de már más európai ország is átvette az ötletet, például Portugália, Belgium és Luxemburg is.