Mexikó egyik államában tilos gyereknek „palackozott mérget” adni
Egyéb kategória Kitekintő

Mexikó egyik államában tilos gyereknek „palackozott mérget” adni

Mexikó a világranglista élén jár a túlsúlyos gyermekek számát tekintve. Ezért a tendencia megfordítása és a cukorbetegség visszafogása érdekében betiltották az egészségtelen gyorséttermi étel és a cukrozott italok forgalmazását a mexikói Oaxaca államban.
AP Photo/Jeff Chiu Mexikó
Adó kivetése nem segített • AP Photo/Jeff Chiu

A fővárostól délkeletre fekvő országrész az első, ahol ezt a szigorú intézkedést alkalmazzák. Az intézkedés egybeesik a koronavírus-járvány terjedésével. Mexikóban a járvány áldozatainak száma megközelíti az 50 ezret. Az elhalálozási ráta – az Egyesült Államok és Brazília után – a harmadik legmagasabb a világon. A szakértők szerint a túlsúly fokozza a koronavírus okozta következmények és az elhalálozás kockázatát.

Palackozott méreg” – így nevezi a cukrozott üdítőket Hugo López-Gatell, az ország egészségügyi minisztere, aki arra biztatja honfitársait, hogy hagyjanak fel a fogyasztásával.

A becslések szerint a lakosság 73%-a túlsúlyos. Alig negyed évszázada, 1996-ban ez az arány még csak 20% volt – az OECD adatai szerint. A mexikóiak mindenki másnál több szénsavas üdítőt fogyasztanak.

AP Photo/Alexandre Meneghini Mexikó
A mindössze 4 éves, mexikóvárosi Anghella Torres 30 kilójával éppen kétszer több a kelleténélAP Photo/Alexandre Meneghini

A túlsúlyos gyermekek száma – a többi államhoz képest – Oaxacában a legmagasabb, a felnőttek tekintetében pedig Oaxaca a második helyen áll Mexikóban.

A törvényhozás fergeteges tapssal ünnepelte a rendelkezés elfogadását, miközben a vállalkozók és utcai árusok tiltakoztak.

A törvény tiltja a cukrozott italok és a „junk food” forgalmazását, árusítását és népszerűsítését kiskorúak körében. Az iskolákból kitiltja az italautomatákat.

A rendelkezés megszegőit szigorúan büntetik, sőt vállalkozásukat bezárathatják. A visszaeső bűnösök akár rács mögé is kerülhetnek.

Christian Skoog, az Unicef mexikói képviselője spanyol nyelvű tweetben üdvözölte az új szabályozást.

(Via Euronews)