Hazai hírek

Változás a szülő által igazolható iskolai hiányzásban!

gyerekorvos szülő által igazolható
(Fotó: Pexels)

Szeptembertől új szabályok lépnek életbe a szülő által igazolható iskolai hiányzásoknál – elsősorban a gyerekorvosok miatt.
A szülő öt egymást követő tanítási napot igazolhat a gyerekének. Az óvodások szülei pedig hét napra írhatnak igazolást. A fő ok a gyerekorvosok tehermentesítése, már régóta kardoskodtak ilyen változtatás mellett, beleértve az egészségügyi minisztériumot is, hogy minél kevesebb gyereket vigyenek orvoshoz a szülők. Az oktatási miniszter reméli, hogy a szülők nem fognak visszaélni ezzel a helyzettel.

Daniel Bútora oktatási miniszter a változás bejelentésekor azt hangsúlyozta, ezáltal „csökkennek az adminisztratív terhek”. A szülők, az iskolák és a gyerekorvosok számára – ebben a sorrendben sorolta.
Majd azzal folytatta, az „oktatási minisztérium a leterhelt gyerekorvosok kérésének akart eleget tenni, egyúttal bizalmi lépést tesz a szülők felé”.
Úgy véli, minden érintett elégedett lesz a változással.
A cél, hogy csip-csup problémákkal a szülő ne vigye rögtön orvoshoz a gyereket. Ugyanakkor a miniszter szerint fontos, hogy a szülő tudatosítsa az iskolalátogatás jelentőségét, az iskolának pedig bíznia kell benne, hogy a szülő nem él vissza a helyzettel.