Egyéb kategória

Érdemjegy helyett szóbeli értékelést kaphatnak a tanév végén a gyerekek

Mivel kevés a jegy, osztályzat helyett most először szóbeli értékelést kaphatnak tanév végén a gyerekek – mondta Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter, szerinte ezt főleg az alapiskola alsóbb évfolyamaiban kellene alkalmazni. Viktor Križo, a Szlovák Pedagóguskamara (SKU) tagja szerint azonban a tanítók körében nem túl népszerű ez a megoldás.

„A szülők egy része szívesen venné a szóbeli értékelést. Remélem, az iskolák meg tudnak birkózni vele” – mondta a miniszter. A klasszikus év végi osztályzástól szerinte most el kellene tekinteni.
Križo azonban úgy véli, a tanárok többsége összegyűjti valahogy az osztályzatokat, és néhány jegyet már kaptak a tanulók februárban és március elején. Meglátása szerint azonban végső soron a szóbeli értékelés is megoldható ebben az évben.

Petra Fridrichová, a To dá rozum kezdeményezés tagja úgy nyilatkozott, látnak lehetőséget a szóbeli értékelésre, főleg az alapiskolákban, esetleg az osztályzatot kombinálhatnák a szóbeli értékeléssel. „A tanári kar megállapodhatna arról, hogy az összes tantárgyat szóban értékelik-e, illetve mely tantárgyaknál lesz osztályzás” – magyarázta.
„Úgy látjuk, ez lehetőséget nyújt arra, hogy az értékelés átfogóbb legyen, és kiderüljön belőle, mi a gyerek erőssége és mi az, amiben gyengébb, mire kell odafigyelni, hogy megfelelően fejlődhessen” – fogalmaz az ajánlás.
Križo viszont úgy véli, a szóbeli értékelésnek önkéntes alapon kellene működnie a pedagógusok körében. (l)