Beköltözhetnek a határon túli hallgatók a magyarországi kollégiumokba
Oktatás

Beköltözhetnek a határon túli hallgatók a magyarországi kollégiumokba

Nem lesz kötelező koronavírus-tesztelés és beköltözhetnek a külföldi hallgatók is a magyarországi kollégiumokba, a budapesti és a vidéki kollégiumok is újra teljes kapacitással üzemelnek szeptembertől a tervek szerint. Az óvintézkedések közé tartozik, hogy korlátozzák a vendégfogadást, elkülönítőhelyiségeket alakítanak ki a fertőzötteknek. Kötelező maszkviselést írnak elő, a lakószobákon kívül a közös használatú területeken és a közösségi helyiségekben mindenki számára kötelező a viselése. Például a Műegyetem kollégiuma azt közölte, hogy a liftekben egyszerre csak egy fő tartózkodhat és az épületekben mindenhol kérik a másfél méteres távolság megtartását. A felvehető létszámot nem csökkentették az egyetemek.

Az egyes kollégiumok különféle megoldásokat választanak, például hosszú távra szobákat bérelnek helyi szállodában, hogy legyen hová elhelyezni azokat a fiatalokat, akik sárga és piros jelzésű országból érkeznek, vagy szükséges esetén gondoskodnak a hatósági házi karanténra kötelezett fiatalok elhelyezéséről. De például a Soproni Egyetem szigorúbb, a rektorhelyettes azt mondta a Magyar Nemzetnek, kéthetes karanténra köteleznek minden külföldről érkező hallgatót.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a vendégfogadást szigorúan szabályozzák. A hallgatók kollégiumi időszakonként csak egyetlen vendéget fogadhatnak, akinek az adatait előzetesen rögzítik. Újdonság továbbá, hogy a diákoknak beköltözésekor egy kérdőívet kell kitölteniük, amelynek eredménye alapján az intézmény kötelezheti őket PCR-teszt elvégzésére. Pozitív teszteredmények esetén a hallgató csak abban az esetben költözhet be a szobájába, ha két, 48 órán belül megismételt negatív tesztje van.

Speciális óvintézkedéseket hozott az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) is, amely összesen 17 kollégiumot és szakkollégiumot működtet vagy bérel országszerte, ebből 11-et Budapesten. A fővárosi kollégiumokban szobánként két főre csökkentették a diákok számát. A kieső férőhelyeket a magánkollégiumi kapacitások bővítésével és olcsó bérlakások biztosításával pótolják, egy csaknem kétszáz fő elhelyezésére szolgáló apartmanházat vettek bérbe a magyar hallgatók számára, a külföldi diákoknak pedig egy 500 férőhelyes magánszállást biztosítanak, valamint további 900-1300 férőhelyet kötöttek le kedvezményes áron elérhető szálláshelyeken, így összesen körülbelül 1600-2000 hallgató elszállásolására alkalmas bérlakásbeli és magánkollégiumi lehetőség érhető majd el az ELTE-seknek. A bérléshez lakhatási támogatást nyújtanak, havi húsz-negyvenezer forint értékben. (mti)