Lesz szeptemberben normális iskolakezdés?
Hazai hírek Oktatás

Lesz szeptemberben normális iskolakezdés?

Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter szombaton a szlovák sajtónak nyilatkozott arról, hogy nem szeretné a minisztérium, ha tömegesen kéne bezárni az iskolákat az új tanévben. Az esetleges koronavírus-fertőzés behurcolásának mérséklése érdekében a miniszter azt tanácsolja a szülőknek és a tanároknak, hogy a szünidő utolsó heteiben ne utazzanak külföldre.

Branislav GröhlingGröhling kijelentette, az aktuális helyzet még nem indokolja, hogy szeptembertől ismét be kelljen zárni az iskolákat. A tervek szerint a szeptemberi iskolakezdésnek nagyjából úgy kellene kinéznie, mint a az év végi bizonyítványosztásnak, tehát nem számolnak szigorúbb szabályozásokkal és azzal sem, hogy a diákokat kisebb csoportokba kellene osztani.

A szülők és az iskolaigazgatók is bíznak abban, hogy nem ismétlődik meg a márciusban kialakult helyzet. „Igyekezni fogunk, hogy elkerüljük az oktatási intézmények tömeges bezárását, inkább regionálisan, illetve egyesével zárjuk majd be az iskolákat, hiszen ha egy város egyik iskolájában találunk egy esetet, nem zárhatjuk be az összeset, hanem azt az egyet, és megteszünk minden szükséges intézkedést, hogy a többi intézmény működhessen” – magyarázta Gröhling.

Elena Prokopová, a minisztérium szakértője.szerint a minisztérium szeptemberre konkrét útmutatót készít az oktatási intézményeknek azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő, ha koronavírus-gyanús esettel találkoznak. Ezek egyfajta szemaforként szolgálnak majd oktatási intézményeknek, tehát külön az óvodáknak, az alap- és középiskoláknak, a főiskoláknak és egyetemeknek, valamint a kollégiumoknak.

Gröhling arról is beszélt, hogy a közszolgálati televízióban sugárzott távoktatást, ahogy azt tavasszal tervezték, nem indítják el, helyette azonban a YouTube videómegosztó portálon akarnak virtuális órákat tartani, de ezzel kapcsolatban részleteket nem árult el.