Egyéb kategória

A Duolingo matematikát is tanítana

A Duolingo főnöke azt tervezi, hogy matematikával veszi fel a versenyt a TikTok-kal

Luis von Ahn
Luis von Ahn

A Duolingo alapítója és vezérigazgatója, Luis von Ahn a népszerű nyelvtanuló alkalmazás új matematikai változatával szeretné elcsábítani a gyerekeket a TikToktól és az Instagramtól. Az alapiskolai szintű matematikára összpontosító alkalmazás jövőre indul. A vállalat pedig egyre inkább más népszerű ingyenes alkalmazásokat, például a TikTokot és az Instagramot tekinti riválisainak, nem pedig az oktatási platformokat, mivel mindegyik verseng a képernyőidőre fordított figyelemért.

„A Duolingo a nyelvtanulásról ismert, de a küldetésünk mindig is általánosabb volt – az egész oktatásról szól” – mondta Luis von Ahn a BBC Newsnak.

„A iskolák építése világszerte milliárdokba kerülne, de az okostelefonokkal az emberiség kétharmadát elérhetjük. Az okostelefonnal csak az a probléma, hogy kétélű fegyver – olyan zavaró dolgokkal is járnak vele, mint a TikTok. A szülők azt mondják , hogy a Duolingóra úgy gondolnak, mint produktív képernyőidőre. Hozzáadhatnánk olyan dolgokat, amelyeknek nincs oktatási értékük, csak azért, hogy az embereket lekössük, de úgy döntöttünk, nem ezt tesszük.”

A 2012-ben indult Duolingónak havi 40 millió felhasználója van, világszerte 500 milliószor töltötték le, köztük – mint most kiderült – 20 milliószor az Egyesült Királyságban.

„Azért kezdtük a nyelvtanulással, mert világszerte óriási igény volt az angol nyelvtanulásra, ami azonnal növelheti a jövedelmi lehetőségeket, de mindig is szerettünk volna más dolgokat is tanítani” – mondja von Ahn.

Az alkalmazás első spanyol tanfolyamát ő maga dolgozta ki, guatemalai spanyol anyanyelvűként.

Titkos összetevők

A Duolingo digitális érmékkel jutalmazza a sorozatosan jó megoldásokat adó felhasználókat, a tanárok rajzfilmes avatarok.

„Sokan nem veszik észre a Duolingo esetében, hogy amikor elkezdesz egy leckét, az személyre szabottan neked szól”.

A személyre szabás egy része a felhasználó korábbi teljesítményének nyomon követéséből származik, de az alkalmazás folyamatosan kísérletezik a felhasználók millióin, és a tömeges adatgyűjtés révén fejleszti a modelljét – mondta Luis von Ahn specialitása, a Carnegie Mellon Egyetem tudományos kutatója. Szerinte például az általános szabály az, hogy a spanyolul tanulóknak a többes számot a mellékmondat előtt kell megtanítani. De amikor egy olasz portugál nyelvtanulót tanítunk, jobb-e a mellékneveket a többes szám előtt tanítani?

Az ilyen kérdések megválaszolása céljából az alkalmazás egy 50 ezer új felhasználóból álló csapatnak más sorrendben adja át a tananyagot, hogy összehasonlítsa a teljesítményüket azokéval, akik a korábbi módszert használták.

„A titkos összetevők másik része” – mondja von Ahn – „hogy a lehető legjobban lekötjük a tanulót olyan feladatokkal, amelyeknek a helyes megoldására szerintünk 80% esély van. A remény az, hogy [az új matematikai alkalmazás] működni fog.”

A készülő matematika

Erős referenciák

A nyelvről a matematikára való fordítás azonban nem biztos, hogy egyszerű egyenlet lesz, különösen, mivel az új célfelhasználók elsősorban gyerekek lesznek. A matematika tanulási módszertana nagyon különbözik a nyelvekétől – mondja Martin Hassler Hallstedt pszichológus, aki a svédországi Uppsalai Egyetemen a gyerekek oktatásával foglalkozik, és saját matematikai játékokat fejlesztett ki gyerekek számára, egyebek között a „Számolj rám” nevű játékot.

„A Duolingo népszerű platform, erős referenciákkal” – mondja – „de tudományosan nem bizonyított a hatékonysága. Érdekes lesz látni, hogyan ragadja magával a fiatalabb gyerekeket. Kutatásaink azt mutatják, hogy a gyerekek számára az online matematikatanulás akkor jár a legjobb eredménnyel, ha szórakoztató, rövid és játéktervezésbe ágyazott. Nem elég, ha egyszerűen a matematika házi feladat digitális változata lesz.”

Kína élen jár az oktatás-technológiai ágazatban, és a piac folyamatosan növekszik az egész fejlett világban. Az Egyesült Királyságban azonban versenyképes, az olyan platformok, mint a Mathletics és a HegartyMaths már népszerűek. Ezeket közvetlenül az iskoláknak adják el, mielőtt a tanulókhoz eljuttatnák őket, a világjárvány pedig felgyorsítja az online tanulási eszközök elterjedését.

A Duolingo még nem döntötte el, hogy iskoláknak vagy magánszemélyeknek fogja-e értékesíteni a matematikaalkalmazását – mondja von Ahn. De azt tervezi, hogy ugyanazt az üzleti modellt követi, mint a nyelvi alkalmazás, amely ingyenes. A felhasználók mindössze 5%-a fizet prémium előfizetést, a vállalat bevételeinek 75%-a ebből származik, a többi reklámokból.

Erkölcsileg helyes

Luis von Ahn szerint mind a befektetők, mind néhány kolléga részéről „feszültséget” okozott, hogy az ingyenes modellhez ragaszkodnak, de ez segítette az alkalmazás növekedését, és ez a hosszú távú jövő kulcsa is ez, miközben erkölcsileg is helyes.

„Egy szegény országból, Guatemalából származom, és láttam a különbséget azok között, akik a legjobb oktatáshoz jutottak hozzá, és azok között, akik nem tudtak írni-olvasni, ezért akartam valami olyat csinálni, ami hozzáférést ad az embereknek az oktatáshoz.  2021-ben mindenkinek magas színvonalú oktatásban kell részesülnie. Évtizedek munkája van még hátra, de én ennek szentelem az időmet”- mondta.