Közösség Oktatás

Tanárbérek józan fejjel

A pedagógusbérek témája minden évben előkerül. Ezúttal azonban ezt az INESS új kiadványa kissé más szemszögből vizsgálja. Az oktatás helyzetével kapcsolatos belső viták mellett a külső fejlemények – az infláció és az államháztartási hiány – is fontos szerepet játszanak a bérek alakulásában. A Tanárbérek józan fejjel című kiadványban leírják, hogyan lehet a pedagógusok bérének emelését ebben az összefüggésben megközelíteni.

iness tanárbérekA tanárok fizetésének és az oktatás minőségének kérdése a munkaadók számára is fontos. Ján Solík, a Szlovákiai Vállalkozók Szövetségének képviselője rámutatott, hogy a jelenlegi megközelítés, amelyben az egyenlősdi keveredik a méltányos fizetéssel, nem segít megoldani a tanárhiány problémáját, és nem jó példája az adófizetők pénzének hatékony felhasználásának és az adatokon és tényeken alapuló döntéshozatalnak.

A bérproblémák okai

  • A pedagógusok bérét (mint a közszféra összes bérét) most is ugyanúgy határozzák meg, mint a szocializmusban az összes bért: adminisztratív és táblázatos formában, a kereslet és a kínálat figyelembevétele nélkül. Így a különböző felkészültségű, más-más régióban dolgozó tanárok ugyanolyan bért kapnak.
  • Senki sem tudja megmondani, hogy mennyi legyen a tanárok bére, ahogyan azt sem, hogy mennyi legyen az eladóké, a taxisofőröké vagy ügyvédeké.
  • A szakértők ezért nemzetközi összehasonlításokhoz folyamodnak a „megfelelő bérszint” megállapításakor. Ezekben az összehasonlításokban azonban mindig számos módszertani ellentmondás van. A legszélesebb körben használt nemzetközi összehasonlítás a tanári fizetések aránya a felsőfokú végzettségű egyének fizetéséhez képest.

A tanárok kvalitásai

  • A pedagógusok jelentős általános béremelésének hívei azzal érvelnek, hogy az alacsony fizetés az oka annak, hogy a tanári hivatás nem vonzó, ami ahhoz vezet, hogy csökken az oktatás színvonala. A helyzet romlásának oka azonban az is lehet, hogy a múltban tapasztaltakkal ellentétben ma már általános hiány van szakképzett dolgozókból. Megváltozott a  munkaerőpiac. Ma pedagógiai végzettséggel lehet már érvényesülni olyan modern területeken és ágazatokban is, amilyenek korábban nem is léteztek. Ez pedig nemcsak Szlovákiában, hanem világszerte kihívást jelent az oktatásügy számára.
  • A megoldás erre a problémára a tanári fizetések általános emelése lehetne, hogy újra vonzóvá tegyék a pályát. A magasabb bér azonban nem feltétlenül garancia arra, hogy jobb tanárok lesznek az iskolákban, sőt lehet, hogy ez a korrupció, a klientelizmus melegágya lenne. Számos példa van arra világszerte, amikor a magasabb bérek tovább rontották a tanári kar színvonalát. Főként a szegényebb országokban fordul elő ilyesmi, ott, ahol a jogállamiság nem működik, és a korrupció még a legalacsonyabb szinteken is széles körben elterjedt.
  • Tekintettel Szlovákia tapasztalataira a politikai juttatások elosztásával kapcsolatban, például az uniós források formájában, óvatosnak kell lenni azzal, hogy a magasabb béreket automatikusan összekapcsoljuk a magasabb színvonalon tanító tanárokkal. Szlovákiában is vannak olyan iskolák a viszonylag szegényebb járásokban, ahol az idősebb pedagógusok fizetése jelentősen a regionális átlag felett van.
  • Arra vonatkozóan sincs adatunk, hogy Szlovákiában mit jelent a színvonalas pedagógiai munka. Amíg ez nincs meghatározva, addig nem tudjuk, mi lenne a módja annak, hogy megállapítsuk, vannak-e rossz tanárok az iskolákban, és hogyan kellene javítani a színvonalat.

A tanulmány alább olvasható:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.30 MB]