Kitekintő Oktatás

Fertőzések, karantén és iskolabezárások magyarországi iskolákban

Bár az évek óta tartó rendszeres csúsztatás és szándékos manipuláció miatt az ember már elég nehezen hisz el bármilyen információt, amelyet a magyar hírügynökségek vagy médiumok a köztudatba dobnak, az ismerősi, rokoni körökből érkező hírek alátámasztani látszanak a következő híreket is, amelyeket az Euronews tett tegnap közzé. Ezek szerint alig egy héttel a tanévkezdés után már legkevesebb 15 iskolának és óvodának kellett bezárnia a koronavírus-járvány miatt Magyarország-szerte. Bárhol leállíthatják az oktatást egyik napról a másikra.

Egy balatonfüredi alapfokú intézmény szerdáig rendelt el rendkívüli szünetet, miután az egyik tanár koronavírus-tesztje pozitív lett. Hasonló a helyzet a Budaörsi I. számú Általános Iskolában is, ahol hétfőn szünetelt a tanítás, de keddtől már digitális oktatásra állnak át.

A Békés megyei Tótkomlóson ennél is rosszabb a helyzet. Egy óvodai dolgozó legkevesebb 4 embert fertőzött meg az alig 5000 lelkes településen, így a polgármester elrendelte az összes oktatási intézmény bezárását. Jelenleg az óvoda összes dolgozója és néhány gyermek is karanténban van, és a napokban 110 embert fognak tesztelni.

Győrújfalun akad olyan iskola is, ahol már elhárult a fertőzésveszély, így véget érhetett a rendkívüli szünet.

Viszont egyre több az olyan intézmény, ahol csak bizonyos osztályok, vagy évfolyamok nem kezdhetik meg a tanulást. Akárcsak a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban, ahol a 9. évfolyamosok most is karanténban vannak, miután a gólyatáborban húszan fertőződtek meg a koronavírussal. Az általunk megkérdezett szülők ráadásul arra panaszkodtak, hogy a Népegészségügyi Központ helyett, saját maguknak, önköltségen kellett elvégeztetniük a teszteket.