Kitekintő

Betesz a BREXIT az Erasmusnak?

Az Egyesült Királyságban tették le a nálunk is népszerű Erasmus program alapjait., de úgy tűnik lőttek az angliai továbbtanulás ezen formájának.  Bár Boris Johnson januárban még magabiztosan állította, nem lesz probléma a diákok külföldön tanulására lehetőséget kínáló Erasmus-programmal, most úgy tűnik, a brexit miatt bukják ezt a brit diákok: a Guardian híre szerint Johnson kilép a programból, és sajátot indít.

Az Alan Turing program részleteiről még nem sokat tudni, de az ígéret szerint nem csak Európa más országaiba, hanem a világ más tájaira is utazhatnak a kalandvágyó diákok.

Adam Tickell, a Sussexi Egyetem rektorhelyettese szerint azért is szomorú, hogy elhagyja az ország a programot, mert épp náluk tették le az egész program alapjait, ami az elmúlt években többezer (többek közt magyar) diák életét változtatta meg teljesen.

Az Erasmus+ programországok hallgatóinak mobilitása az Egyesült Királyságban

A kilépéséről szóló megállapodás megkötése azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságon kívüli programországok felsőoktatási intézményei és más szervei az Erasmus+ mobilitási program keretében továbbra is küldhetik az Egyesült Királyságba diákjaikat és oktatóikat a 2019-es és a 2020-as felhívásokból származó forrásokkal, a projektek befejezéséig, illetve a források kimerüléséig. A brit hallgatók és más résztvevők a projektek befejezéséig, illetve a források kimerüléséig továbbra is részt vehetnek az Erasmus+ programországokba – azaz az uniós tagállamokba, Liechtensteinbe, Norvégiába, Izlandra, Törökországba, Észak-Macedóniába és Szerbiába – irányuló mobilitási programokban.

A Guardian szerint évente körülbelül 200 ezer hallgató vesz részt Erasmus-on, ebből 15 ezer hallgató jár az Egyesült Királyság valamelyik egyetemére.

A hírportálnak a Sussexi Egyetem egyik helyettes kancellárja azt nyilatkozta, nagy szomorúság, hogy az Erasmus rendszerből is kilép az ország, miután fiatal emberek ezreinek az életét változtatta meg, hogy egyetemi éveik során más országban is tanulhattak és világot láthattak.

Vivienne Stern, egy nemzetközi oktatással foglalkozó brit szervezet igazgatója pedig hozzátette, csalódás a hír, ugyanakkor nem meglepő. Stern ugyanakkor azt pozitívumként értékelte, az eddigi információk alapján az is elképzelhető, hogy a Turing program nemcsak a felsőoktatásban résztvevőket szólítaná meg, hanem más fiatalokat is, hogy külföldi tapasztalattal segítse őket a munkavállalásban, kiváltképp az alacsonyabb jövedelmű családokból származókat.

Fontos különbség azonban, hogy azok a diákok, akik más országból mennek az Egyesült Királyságba tanulni, vélhetően nem vehetnek majd részt az új programban – az Erasmus esetében ez nem volt kitétel.

Hogy pontosan mikor száll ki Nagy-Britannia az Erasmus-ból, és mikortól indul el a Turingről elnevezett program, arról egyelőre nincs részletesebb információ.

erasmus
Erasmus+