Szabadidő

Gótikus várkastélyban játszhatnak a gútai gyerekek

(A Študio-21 plus felvételei)

A játszótér felső emelete 5 és fél méter magas, a tornya pedig 9,2 méter, kilátónak is kiváló, az egész építmény pedig a magyarországi Tata vízi várát idézi.  Összesen 245 négyzetméternyi területen folyhatnak a „várjátékok”, egy külön mesevilág ez a gyerekek számára, ahonnan számos csúszdán lehet visszatérni a valóságba, hogy kezdődhessen elölről az „ostrom” a mászófalakon, létrákon és köteleken. Bent a várban is számos játék vár a gyerekekre, a környéket pedig távcsövön lehet kémlelni.

A játszótér a Cultplay (kultúra és játék) uniós program keretében épült, döntő részben brüsszeli támogatásból. A projekt célja az új és biztonságos játszóterek mellett a kulturális örökség felelevenítése, a partnerközségek történelmi emlékeinek népszerűsítése, a fiatalok érdeklődésének felkeltése a régió közös történelme iránt.
A projektbe tíz szlovákiai és magyarországi település kapcsolódott be, hasonló tematikus park épült vagy épül például Érsekújvárban, Komáromban, Gútán, Vágsellyén, Ógyallán, Szőgyénben, illetve a magyarországi Komáromban, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren.
A Cultplay parkok emellett szlovák, magyar és angol nyelvű internetes applikáció segítségével bemutatják a partnerközségekben található látványosságokat.