Egyéb kategória

Lőttek az EU-s AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcináknak

Astra Johnson & Johnson

A Reuters híre szerint az Európai Bizottság úgy döntött, hogy jövőre nézve nem hosszabbítja meg a COVID-19 oltóanyag-szállítási szerződéseket az AstraZeneca és a Johnson & Johnson (J&J) társaságokkal – írta a La Stampa olasz napilap szerdán az olasz egészségügyi minisztérium egyik forrására hivatkozva.

„Az Európai Bizottság számos (EU) ország vezetőivel egyetértésben úgy döntött, hogy a folyó évre érvényes (vírus-vektoros) oltóanyagokat gyártó társaságokkal kötött szerződéseket lejáratukkor nem hosszabbítják meg” – számolt be az újság.

Hozzátették, hogy Brüsszel inkább a modernebb, hírvivő RNS (mRNS) technológiát alkalmazó COVID-19 vakcinákra összpontosít majd a jövőben, ilyenek például a Pfizer és a Moderna.

Az Európai Bizottság szóvivője elmondta, hogy a határozat ellenére minden lehetőséget nyitva tartanak a pandémia következő szakaszaira, 2022-re és későbbre való felkészülés érdekében, de a szerződéses kérdésekről nem nyilatkozhatnak.

Szerdán az Európai Bizottság elnöke azt nyilatkozta, hogy az EU tárgyalásokat folytat a Pfizerrel és a BionTech-kel egy új szerződésről 1,8 milliárd dózis oltóanyag szállítására, megerősítve a Reuters múlt heti jelentését.

„Olyan technológiákra kell összpontosítanunk, amelyek beváltak. Az mRNS-vakcinák egyértelműen annak számítanak” – tette hozzá.

Az olasz egészségügyi minisztérium nem kívánt nyilatkozni.

Az Európai Bizottság annak tisztázását is kérte a J&J-től, hogy a vállalat „teljesen váratlanul” bejelentette, hogy késni fognak a COVID-19 vakcina EU-ba történő szállításával.