Egyéb kategória

Top 10 tech kütyü az osztályteremben

A technológiák az elmúlt évtizedben átalakították az osztálytermi élményt. Évről évre új és jobb tanítási és tanulási eszközök kerülnek a piacra. Ezek a technológiák és kütyük új generációs képességeket és előnyöket biztosítanak a tanárok számára, lehetővé téve számukra, hogy növeljék a eredményességüket, bővítsék tanítási eszköztárukat, és új és innovatív tanítási módokat fedezzenek fel.

Az osztályterembe szánt legújabb technológiai kütyüktől kezdve a klasszikus, jól bevált eszközökig, íme a jelenkor „kötelező” technológiai kütyüinek listája a tanárok számára.

1. iPad Air / Android tablet

Az iPad Air a legjobb választás a tanárok számára. Az iPad Airrel a páratlan rugalmasságot, eszközöket és mobilitást kapnak a tanítás során. A tanárok egyetlen eszközről könnyedén irányíthatják az összes tartalmat, órarendet és oktatási alkalmazást, akár az osztályteremben, akár azon kívül. Az Apple egyszerű csatlakoztatási vezérlőinek köszönhetően a tanárok más tantermi eszközökhöz is könnyedén csatlakozhatnak és prezentálhatnak egy egyszerű húzással és koppintással. Az Apple App Store pedig mindig kéznél van, így a tanárok könnyen találhatnak új alkalmazásokat és eszközöket az oktatási eszköztáruk bővítéséhez.

Hasonló funkcionalitással rendelkezhetnek a különféle Androidos tabletek is, de vigyázat, igazán jó teljesítményt nem lehet elvárni az olcsóbb típusoktól. A tabletek  hasonló rugalmasságot és teljesítményt nyújthatnak valamivel olcsóbban és más kialakítással.

2. Dokumentum kamera

Néha csak egy dokumentumot, rajzot vagy más, nem digitális tartalmat kell megjeleníteni az osztály számára. Ahelyett, hogy kinyomtatnánk belőle 20-30 példányt, inkább vetítsük ki a táblára egy dokumentumkamerával. Az ilyen berendezésekkel bármilyen fizikai tartalmat könnyedén megjeleníthetünk a képernyőn vagy kivetítőn, mindenféle felhajtás és bonyolultság nélkül.

A kamera széles látószögű optikájának köszönhetően könnyedén és tisztán jeleníthetjük meg a teljes papírlapot vagy munkaterületet, a hozzáadott video- és hangfunkcióknak köszönhetően pedig akár rögzíthetjük és közvetíthetjük is az óra tartalmát. Ez a mai hálózatba kapcsolt tantermekben a tanárok számára elengedhetetlen képesség, ezért a második helyet foglalja el a listán.

3. Mini vezeték nélküli billentyűzet

Bár az érintőképernyős eszközök gyakran rendelkeznek képernyőn megjelenő billentyűzettel, sok felhasználó szeretne mobil lenni a szobában, és mégis irányítani a panelt.

Az innovatív vezeték nélküli mini billentyűzetek a fizikai billentyűzet minden előnyét biztosítják a táblagépek fokozott mobilitásával. Könnyedén csatlakoztathatjuk az eszközökhöz, és szabadon hordozhatjuk az osztályteremben. Az oldalán található hasznos gyorsbillentyűkkel mozgás közben is elérhetőek a csatlakoztatott eszközök leghasznosabb funkciói.

4. Einstein Clock

Ha a tanároknak szánt menő új technológiákról van szó, akkor az Einstein, vagy Albert Clock egy gyöngyszem, különösen a matematikatanárok számára. Ahogy közeledik az óra vége (különösen az ebéd vagy a nap vége előtti órákon), a tanárok gyakran döbbenten figyelik, ahogy a diákok tekintete az órára vándorol, hogy megnézzék, mennyi idő van még hátra az órából. Miért ne tehetnénk ezt is tanulságos pillanattá a diákok számára?

Az Einstein óra innovatív módon arra kényszeríti a diákokat, hogy kiszámolják az órákat és a perceket, hogy megtudják, pontosan mennyi az idő. A különböző nehézségi szintek beállításával az Einstein óra könnyedén beállítható az adott osztály szintjéhez. Ez egy újabb módja annak, hogy a tanulókat az egész tanítási idő alatt lekössük.

Ez az eszköz ugyan elég drága, de annyira klassz, hogy megérdemelte a negyedik helyünket. Az óra applikáció formájában megtalálható az Androidos alkalmazásboltban is.

 

5. Vezeték nélküli tanári mikrofon

Wireless Teacher Microphone

Néha a diákok nehezen hallják a tanárt az osztályteremben, akár azért, mert egy nagyobb osztályteremben, akár egy rossz akusztikájú teremben folyik a tanítás. Ahelyett, hogy felemelné a tanár a hangját, használhat egy hasonló vezeték nélküli mikrofont és vevőt.

A függő és csíptethető opciókkal ez a mikrofonmegoldás feltűnésmentesen használható bármilyen öltözékhez, és biztosítja a hangerősítést anélkül, hogy mikrofont kéne a kézbe fogni. A vevőegység könnyen csatlakoztatható a meglévő eszközökhöz és hangszórórendszerekhez az osztályban; a 8 órás akkumulátor-üzemidővel és a gyorstöltési lehetőséggel pedig a tanár nyugodt lehet abban a tudatban, hogy mindig hallják őt.

6. Pen Pad

Pen Pad tech kütyü

Nem elég az egér pontossága a képernyőn való íráshoz és rajzoláshoz? Az grafikus digitális rajztábla az akár 8192 azonnali tollnyomás-érzékenységi szintnek köszönhetően új szintű lehetőséget és pontosságot biztosít az írás és rajzolás során. Ideális megoldás lehet a művészeti és írásórákhoz (vagy bármely olyan órához, ahol precíz írási, rajzolási és jegyzetelési lehetőségekre van szükség).

Ezek a digitális eszközök lehetővé teszik, hogy azt amit alkotunk, azt digitális formában tegyük és ennek minden előnyét élvezzük a feldolgozástól a magas felbontásban való kinyomtatásig. Ahhoz, hogy egyszerű feladatokat végezzünk egy kis méretű tábla is tökéletesen elegendő lesz. Nagy hasznát vesszük, ha nem egy tuskó egérrel kell körbejelölni egy kivágandó alakot egy fotóból. Ég és föld a különbség!

7. Kindle e-Reader

A mai e-olvasóknak köszönhetően elmúltak azok az idők, amikor rengeteg nehéz könyvet kellett az osztályba cipelni. A lista élén az Amazon Kindle áll, amely lehetővé teszi, hogy az összes tankönyvet, referenciát és tananyagot könnyedén magával vigye a tanár a táskájában. A Kindle páratlan akkumulátor-élettartamával rendkívül megbízható választás, egyetlen töltéssel gyakran hetekig is működik az olvasó.

A legtöbb Kindle olvasó 100 dollár körül vagy az alatti áron kapható, ez a készülék a hetedik helyet foglalja el a listában.

8. Webkamera

A mai hálózatba kapcsolt tantermekben gyakran keveredik az online és a személyes tanítás, a jó minőségű webkamerák lehetővé teszik, hogy könnyedén rögzítsük és megosszuk az óra tartalmát videót a képernyőn vagy online. A közép-felső kategóriás webkamerák már rendelkeznek autófókusz funkcióval. Az azonban nem mindegy, hogy a webkamera milyen minőségű autófókusszal rendelkezik. Az olcsóbb verziók lassan, pontatlanabbul fókuszáló rendszerrel rendelkeznek, míg a drágább modellek autófókuszát a gyorsaság és a pontosság jellemzi. Egy olyan helyiségben ahova erős fény süt be, sok a tükröződő felület, számos fényforrás van jelen különösen fontos, hogy jól látható maradjon az előadó.

A legtöbb webkamera széles látószögű optikával és beépített mikrofonnal rendelkezik a tiszta hang és videó biztosítása érdekében. Ezért a webkamerák érdemelték ki listánk nyolcadik helyét.

9. Zümmögő

Ki ne szeretne egy kis akciót vinni az unalmas órákba. A képen látható zümmögő-rezgő-világító nyomógomb segít átalakítani egy hagyományos osztálytermi játékot interaktív játékká az Affordable Buzzers szórakoztató és színes zümmögőrendszereivel. A vezetékes és vezeték nélküli opciókkal ezek a berendezések lehetővé teszik, hogy menet közben saját interaktív kvízeket hozzunk létre, és a diákok reakcióit a képernyőre vetítsük.

Az ilyen rendszerek rendelésekor nem árt figyelmesen válogatni, mert nem mindegy, hogy Mac vagy PC rendszerhez valót választunk. Vásárlás előtt mindenképpen olvassa el a specifikációkat, hogy biztosítsa a kompatibilitást!

10. reMarkable

reMarkable tech kütyüA 2013-ban alapított norvég reMarkable nem e-könyv-olvasót (mint pl. az Amazon Kindle-je) készített, hanem egy monokróm tabletet, azaz egy olyan univerzális lapos számítógépet, ami tartalomfogyasztásra és tartalom-előállításra egyaránt használható. Egészen pontosan a cég olyan eszközt tervezett, aminél nem sokoldalú tartalommegjelenítési lehetőségen (multimédia) vagy játékon van a hangsúly, hanem a szövegen és a rajzoláson (firkálás, szabadkézi rajz, vázlatok készítése stb.). De itt nem hagyományos tabletet kap a vásárló. A kijelző bal oldalán egy széles krómozott csík jelzi, hogy a felhasználó egy jegyzetfüzet elektronizált változatát tartja a kezében. A krómozott csíknál tudja megfogni, hogy a jobb kezével írhasson az érintésérzékeny képernyőn akár epub vagy PDF fájlokba jegyzetelve. Alapvetően az e-könyv-olvasókon egy béna billentyűzeten lehet jegyzeteket írni, de itt rögtön a szövegre lehet jegyzetelni, aláhúzni, áthúzni, karikázni, stb.

A komolyabb alkotáshoz egy jegyzetoldalon belül több réteget is használhatunk. Választhatunk többféle toll- és ceruzaminta közül a sima golyóstolltól az ecseten és a kihúzófilcen át a „kalligráf toll” fantázianevű eszközig, amitől még az én csúnya írásom is kicsit úgy néz ki, mintha szép lenne. Ezek legtöbbjét fekete, szürke és fehér színekben is használhatjuk. Rendelkezésünkre áll aztán egy csomó sablon, amivel az üres papírt vonalas vagy négyzetrácsos füzetté, bevásárlólistává és egy sor egyéb dologgá alakíthatjuk.

A legizgalmasabb funkció egyértelműen a kézírásos szöveget gépelt szöveggé alakító eszköz, ami meglepő pontossággal képes még a kevésbé szép kézírást is alig javítandó szöveggé alakítani, amit aztán emailben tudunk elküldeni magunknak.

Az eszköz kifejezetten vékony, mindössze 4,7 mm, keskenyebb, mint egy iPad Pro (5,9 mm), és bár valamivel nagyobb a mérete (187×246 mm), így is könnyebb, alig több mint 400 gramm a tömege.

 

A hálózati kapcsolatot wifin keresztül biztosítja – sajnos mobilhálózathoz nem köthető. Az operációs rendszer a Linux egy e-papírok kezelésére optimalizált változata, a Codex. Bár a reMarkable nagyon jó termék (lásd a fenti videót) túl sok korlátja van – elég húzós áron. Az eszközt alapvetően tabletként jellemzik, de inkább csak egy tablet-kiegészítőnek tekinthető, ami szinkronizálható teljes értékű eszközökkel (Android, iOS, MacOS, Windows). A jelenleg online elérhető tartalmaknak csak egy szűk részéhez biztosít hozzáférést. Még a tisztán szöveges formátumok esetében sem törekedtek a teljességre: csak a PDF és az ePUB formátumot kezeli. Az sem javít a használhatóságon, hogy korlátozottak a hálózati képességei..