Természetismeret

Sötétség délben – napfogyatkozás lesz június 10-én

(Pixabay)

Különleges, gyűrűs napfogyatkozás lesz csütörtökön bolygónk egyes részein. Nálunk azonban csak sima, részleges fogyatkozás lesz látható. A gyűrűs napfogyatkozás azt jelenti, hogy a teljes árnyék idején sem takarja a Hold egészen a Napot, egy látványos fénygyűrű megmarad a Napból a fekete Hold körül. Ennek oka, hogy a Hold éppen földtávolban jár, és kisebb méretűnek látszik, mint a napkorong.

 

Nekünk körülbelül ennyi jut a gyűrűs napfogyatkozásból (www.petrhoralek.com)

 

Szlovákia északi részén 12 százalékot takar ki a Hold a Napból, déli részein körülbelül 9 százalékot, Budapesten 8-at, Szegeden már csak 4-et. Pozsonyban 11.55-kor kezdődik, a maximális kitakarás 12.41-kor következik be (10,7%-ot takar el a Hold a Napból), és 13.28-kor fejeződik be tejesen a fővárosban. További részletek a táblázatban.

 


A teljes napfogyatkozások mindig csak a földgolyó egy kis részéről figyelhetők meg.
Mint az alábbi képen látható, teljes napfogyatkozás most Kanada északi részén, Grönlandon, majd Szibériában és a Távol-Keleten lesz. Régiónk éppen a részleges fogyatkozási sáv külső határán helyezkedik el.

Látni vágyó Napba nem tekint

Nálunk az itteni maximális kitakarás idején a napkorongba beleharapó Hold szabad szemmel is látható lesz, de aki követni akarja, annak napnéző szűrőt kell beszereznie. Figyelem: napszemüveg nem védi meg a szemet!

A napfogyatkozás-néző szemüvegek és a napszűrő fóliák tökéletes védelmet nyújtanak, csakúgy, mint a hegesztőüvegek, DIN 12-es fokozattól.
A jelenség megfigyelésére csak szaküzletekben vásárolható eszközök használhatók. A házi megoldások látáskárosodást okozhatnak.