Egyéb kategória

A nyár veszélyei: előretör az e-roller

(Pixabay)
(Pixabay)

A nyár veszélyei. Nem véletlenül tartják sokan veszedelmes közlekedési tévedésnek az elektromos rollereket.

Ha baleset történik, megfelelő védőfelszerelések nélkül garantált a súlyos sérülés. Bár sokkal többször kerékpároznak vagy görkoriznak a gyerekek és a fiatalok, az e-rolleres balesetek felzárkóztak az előbbiek mellé.

Éppen ezért megszólalt a pozsonyi Országos Gyermekgyógyászati Intézet (NÚDCH) sürgősségi baleseti osztálya és a Pozsonyi Egyetemi Kórház (UNB) is.

A sürgősségi betegfelvételre 43 gyerek került júniusban azért, mert e-rollerrel szenvedett balesetet, közülük 10-et műteni kellett. A leggyakoribb ok, hogy leesnek a rollerről, ők maguk ütnek el valakit vagy nekiütköztek valaminek, illetve autó gázolja el őket. A leggyakoribb sérülés a karcsonttörés.
Az egyetemi kórházban viszont legtöbbször fejsérüléssel kezelték az e-rolleres balesetet szenvedő gyerekeket.

Az orvosok a fejvédők, a könyök- és térdvédők viselésére figyelmeztetnek, a rendőrség pedig arra, hogy a rollerezők a kerékpárosokkal és a gyalogosokkal együtt a legveszélyeztetettebb résztvevői a közlekedésnek. Nagyon gyakran halálos kimenetelű balesetet vagy súlyos sérüléseket eredményez a járművel vagy valamilyen akadállyal való ütközés – figyelmeztetett a rendőrség.