Hazai hírek

Már csak az 1. és a 2. évfolyam január 18-i kinyitásáról beszélnek

(MTI-felvétel)

Egyes városokban már be is jelentették: január 25-ig biztosan nem nyitnak ki semmilyen osztályt.
Ilyen például Léva: ott biztosan nem mennek iskolába január 18-án az alsó tagozatosok sem. Óvodába is csak a létfontosságú ágazatokban dolgozók vihetik a gyereküket egészen január 25-ig.

Az előttünk álló hétre ez vonatkozik országszerte minden óvodára. Holnaptól minden iskolában csak távoktatás lehet, emellett iskolai napközit lehet működtetni az alsó tagozatosoknak, de csupán 5 fős csoportban, amelyeken a hét során nem lehet változtatni. Ide is csak a kiemelt ágazatokban dolgozók vihetik a gyerekeiket, reggel 7-től délután 4-ig biztosítják a felügyeletet. Az egészségügyi minisztérium jóváhagyta, hogy ezekben az iskolákban működhet az iskolakonyha, tehát kapnak ebédet a gyerekek (ez jó hír azoknak a nyugdíjasoknak is, akik az iskolakonyháról rendelnek ebédet).

A jelenlegi hivatalos álláspont továbbra is az, hogy január 18-án nyitnák az alsó tagozatok, ám Branislav Gröhling oktatási miniszter a TA3 hírtelevízióban ma már arról beszélt, „szeretnénk legalább az 1. és a 2. évfolyamot kinyitni”. Ez a forgatókönyv azzal kalkulál, hogy a harmadikos, 8-9 éves gyerekek már otthon maradhatnak egyedül, ha a szülőknek munkába kell menniük.

A felsőbb osztályok kinyitásáról most már semmi biztosan nem lehet mondani: minden az országos járványhelyzettől és az iskolai tesztelésektől függ (nem árt megismételni, hogy nem egyszeri, hanem folyamatos, akár hetente megismételt tesztelésről van szó, melyen a diákoknak és egy szülőnek kell részt vennie).
Mindenesetre beszédes, hogy a műsorban Grögling azt is kijelentette, szeretnék, ha a következő hetekben legalább a végzős évfolyamok, a 9. osztályosok és a középiskolák végzős osztályai visszatérhetnének a tantermekbe. (l)

Irreális az iskolanyitás, még februárban is otthon lesznek a gyerekek

távtanítás