Felhívások Szabadidő

Kuffner báró műgyűjteménye a Galántai Honismereti Múzeumban

A Galántai Honismereti Múzeum újabb, a régió történetét feltáró tematikus kiállítással készül. A Kuffner báró műgyűjteménye c. tárlat a diószegi cukorgyár egykori tulajdonosának birtokában lévő, Szlovákia második legnagyobb magángyűjteményét mutatja be, amely egykor a Kuffner-kastélyban volt Diószegen.

Kuffner báró
Karl Kuffner báró

A Kuffner család neve szorosan összefonódott Diószeg városával. Báró Kuffner Károly (1847-1924) tovább bővítette a cukorgyárat, korszerűsítette és befejezte a gyári komplexum építését. Amellett, hogy rendkívül céltudatosan vezette a gazdaságot, jelentős műgyűjtőnek is számított. Felesége révén a Firmian család tulajdonában lévő műalkotásokhoz jutott, ezek sorát a bárón kívül fia, Raoul Kuffner is gyarapította. A kastély reprezentációs helyiségeiben és a képtárban elhelyezett festményekből, régi bútorokból, értékes keleti szőnyegekből álló gyűjteményt a Kuffner család hosszú évek alatt építette ki. Később a fasizmus elől az egész család az USA-ba menekült, és a gyűjtemény nagy részét magával vitte. Ott azonban eladták, így ma már a világ számos múzeumában és galériájában fellelhetők a gyűjtemény egyes darabjai. Levéltári anyagok, árverési katalógusok alapján részben sikerült összeállítani azon művek jegyzékét, amelyekből a gyűjtemény állt.

A Galántai Honismereti Múzeum a Kuffner báró műgyűjteménye c. kiállítást a diószegi Ponvagli Polgári Társulással és a Szlovák Nemzeti Galériával együttműködve hozta létre. Szövegpanelek, valamint a cukorgyár és a kastély eredeti berendezési tárgyai, illetve gyűjteményi tárgyak egészítik ki a kiállítást. A tárlat 2021. szeptember 8. és november 30. között tekinthető meg. Ha a járványhelyzet megengedi, a kiállításmegnyitóra személyesen is ellátogathatnak szeptember 8-án 17:00 órakor. Bővebb tájékoztatás a közösségi hálón és a múzeum honlapján található.

Galántai Honismereti Múzeum

www.muzeumgalanta.sk

www.facebook.com/muzeumgalanta

[pdf-embedder url=”https://www.magyar-iskola.sk/wp-content/uploads/2021/08/kuffner-pozvanka-meghivo.pdf”]