Hazai hírek Versenyek

Start Up közgazdasági verseny

Start Up
A VIALKA csapat

A gútai Magyar Tannyelvű Magán szakközépiskola  IV.D osztályának idegenforgalom szakos diákjai – a VIALKA csapat tagjai: Hájik Vivien, Jancsó Alexa, Seres Karolina – újra a második helyezést értek el a kétfordulós nemzetközi Start Up versenyben.

A tavalyi iskolaévben, a tavaszi fordulóban megszerezték a szlovákiai iskolák között az első, nemzetközi szinten is előkelő második helyezést. Az első fordulóban elméleti és gyakorlati feladatok mellett a csapat két videóval indult: bemutatták csapatukat illetve kifejlesztett terméküket, a Partyholic kártyajátékokat. Az ötlet sikert hozott számukra.

Szeptember 20-án kezdődött az újabb, őszi forduló. Kéthetes intervallumokban dolgozott a csapat az egyes feladatokon. A fiataloknak szánt szórakoztató kártyajátékokat bővítették Junior és Senior kategóriákkal, fedve minden korosztályt. A Junior kártyák óvodáknak, iskoláknak készültek oktató jelleggel, a Senior kártyák pedig az idősebb korosztály számára frissen-fitten tartó jelleggel.

Kidolgozásra kerültek a következő dokumentumok a Partyholic termékre:

  1. Business Model Canvas – Üzleti Modell Vászon
  2. Kísérleti terv
  3. Üzleti terv, reklámanyagok, termék komplex projektje
  4. Pénzügyi, finanszírozási terv – bevételek, kiadások, cash flow
  5. Vállalkozói Pitch – angol nyelvű videóanyag a termékről
  6. Üzleti terv végleges formája
  7. One Pager – egyoldalas reklámterv

A kétfordulós verseny mindenképpen hasznos volt a diákok számára: számos gazdasági ismeretanyaggal, tapasztalattal gazdagodtak, illetve a szakórákon tanult elméleti tudásukat is tudták hasznosítani.

Végigjártak egy utat, mely a valós vállalkozói életben is hasonlóan működne: egy ötletből létrehoztak egy terméket, mely piacra dobható és megvásárolható.

Harmanovsky Katalin tanárnő