Oktatás

500 euró ösztöndíj Nagyszombat megyei középiskolásoknak

500 euró

Havi 50 euró stipendiumot ad Nagyszombat megye azoknak a diákoknak, akik hiányszakmát választanak a duális képzésbe besorolt megyei középiskolákban – ezek között vannak magyar középiskolák, sőt magyar magániskolák is.
Az ösztöndíj tehát egy tanév alatt 500 euró, emellett aki támogatott szakon tanul tovább, ingyen utazhat a helyközi autóbuszokon és kollégiumi szállást kap.
A hiányszakmák közé tartozik például a hentes, a kőműves, a fémmegmunkáló, a női szabó, a vegyipari operátor vagy az egészségügyi ápoló is. A listát évente frissítik a munkáltatókkal való egyeztetés alapján, és így határozzák meg, mely diákok kapnak havi 50 euró tanulmányi ösztöndíjat.
A stipendium az első és a második évfolyamban jár, tehát összesen 1000 eurót kap két tanév alatt egy diák. Idén összesen 25 iskola 700 diákja tanul a duális rendszerben.

A középiskolába felvételizőknek kiadott alábbi pályaválasztási brosúrában a 12-13. oldalon található az iskolák listája és a sorszámuk (a magániskolákat nem számmal, hanem nagybetűvel jelölték). A 14. oldalon pedig sárga színnel van jelölve azoknak az iskoláknak a sorszáma, amelyeken a duális képzésben támogatott szakok nyílnak.

[pdf-embedder url=”https://www.magyar-iskola.sk/wp-content/uploads/2022/01/4062_brozura_stredne-skoly_web_text_linky.pdf”]