Hazai hírek

Nincs pénz a fizetések emelésére az oktatásban

fizetések
Foto: GeoffreyWhiteway

A miniszterelnök és a pénzügyminiszter úgy nyilatkozott: az államnak nincsenek meg az anyagi lehetőségei arra, hogy teljesítse a oktatási ágazatban dolgozók béremelési igényeit. Ez az Eduard Heger miniszterelnök, Branislav Gröhling oktatási miniszter és Igor Matovič pénzügyminiszter által képviselt szlovák kormány tagjai, valamint a Szlovákiai Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezete (OZ PŠaV) közötti találkozó eredménye. Mivel nem született a fizetések ügyében megállapodás, az iskolai szakszervezetek nem zárják ki a tiltakozást vagy a sztrájkot.

A találkozó fő témája az OĽANO választások előtti ígéretéből adódóan az oktatásban dolgozók tíz százalékos béremelése volt. Egy másik pont volt a nem oktatói alkalmazottak tarifatáblázatának módosítása, hogy az a minimálbérrel kezdődjön, ami biztosítja, hogy egyetlen munkavállalónak sem kell majd a munkáltatónak a minimálbért fizetnie. Ondek elmondta, hogy a megbeszélés témája volt az iskolák, egyetemek és oktatási intézmények finanszírozásának növelése is, hogy biztosítsák a megfelelő finanszírozást (működés, didaktikai segédeszközök és létesítmények). A kormány illetékesei legalább ígéretet tettek arra, hogy az energiaárak emelkedése miatt az iskolák költségnövekedését fedezni fogják.

A szakszervezet vezetői hangsúlyozták, hogy az oktatási ágazatban továbbra is fennáll az elégedetlenség, különösen a munkavállalók alacsony javadalmazása miatt. „Nagyon alacsonynak a fizetések és elégtelennek tartjuk a 2022. július 1-jétől érvényes háromszázalékos béremelést. Továbbra is ragaszkodunk a követeléseinkhez. Nem született megállapodás, ezért nem zárjuk ki a tiltakozásokat vagy sztrájkokat” – zárta Ondek. A pénzügyminisztériumnak tényekkel és összehasonlításokkal, valamint a választások előtti ígéretekkel is érveltek. Gröhling szerint a tanári szakma volt a második legmegterheltebb világjárvány idején, mert a tanároknak folyamatosan alkalmazkodniuk kellett a változásokhoz.

A miniszterelnök szóvivője szerint mindezek ellenére az oktatás a miniszterelnök egyik legfontosabb prioritása, ezért is találkozott az iskolai szakszervezetek képviselőivel. Eduard Heger arra szólította fel az iskolai szakszervezeteket, hogy ne harcoljanak a kormánnyal, hanem közösen keressenek megoldásokat a rendszerszintű változásokra. A miniszterelnök állítólag tisztában van azzal, hogy csak az az ország sikeres, amelyik befektet az oktatásba.