Hazai hírek Informatika

Kiderült, miben a legjobbak a pedagógusok

számítógépes programok
(Pixabay)

Az olyan számítógépes irodai alkalmazásokat használják a legmagabiztosabban és a leggyakrabban a pedagógusok, mint a Word, az Excel, a PowerPoint stb., 55 százalékuk naponta – derült ki egy felmérésből, mely során 1071 pedagógust kérdeztek. További majdnem 30 százalékuk hetente, 11,2 százalékuk pedig legalább havonta.
Emellett legtöbbször az Edupage-t és az elektronikus osztálykönyvet használják – a tanítók közel 83 százaléka gyakorlatilag naponta.

Az interaktív alkalmazásokkal viszont lemaradások vannak. Ilyen például a Slido, a Kahoot, a Mentimeter – ezeket egyáltalán nem használja a pedagógusok 61,4 százaléka, 14,8 százalékuk ritkán, havonta egyszer 8,1 százalék, hetente egyszer pedig 4,4 százalékuk.
Különféle online kommunikációs platformokat, mint a Zoom, az MS Teams, a Webex, naponta 29,6 százaléknyian használják, hetente néhányszor 31,4 százalék, havonta egyszer 18,7 százalék.

A felmérés során a készségeket is igyekeztek felmérni: eszerint az online platformokat a tanítók kétharmada alapszinten tudja használni, 28,6 százalékuk középszinten, 1,6 százalékuk pedig „profi”.
Az interaktív applikációkat viszont 57 százalékuk egyáltalán nem használja, 20,6 százalékuk pedig alapfokon. A felmérés az okokat is próbálta feltárni: 29 százaléknyian mondták, hogy a fő akadály, hogy nem minden diák fér hozzá ezekhez a technológiákhoz.