Egyéb kategória Hobbi Szabadidő

Bevezetés a tojásírás rejtelmeibe

A gyerekek könnyen rávehetők mindenféle alkotásra, a tojásfestés pedig az egyik legkreatívabb foglalkozás. Ráadásul ma már technikában és motívumanyagban is a lehető legszélesebb palettáról válogathatunk. Ahogy a hajdani ember a saját hiedelmeit, az őt körülvevő állatok és növények ihlette motívumokat rajzolta a tojásokra, úgy ma is készíthetünk egyedi, minket foglalkoztató témákkal díszített tojásokat.

A hímes tojás továbbra is nagyszerű ajándéktárgy és húsvéti díszítőelem, így bátran avassuk be a gyerekeket is ebbe a nagyszerű tevékenységbe! 

A kreatív folyamat sokféle technika kipróbálására is lehetőséget nyújt: az egyszerű rajzolástól, az ecsettel festésen át a matricázásig vagy a zsinórozásig több utat is bejárhatunk. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy a nyers tojást fújjuk ki díszítés előtt, hiszen így tudjuk huzamos ideig biztonságosan tárolni a kis „műalkotásokat”. Aki pedig a húsvét utáni rakottkrumpli-szezonra tartogatja a locsolásból megmaradt hímeseket, az mindenképpen főzze jó keményre a tojást, így hűtőben több ideig eláll.

A hagyományok mindig az életből táplálkoznak, de csak a gyakorlat képes életben tartani őket. Kulturális értékeink közül kétségtelen, hogy a tojásírás az egyik legkönnyebben átörökíthető, másrészt elképzelhetetlen volna a húsvét hímes tojás nélkül.

Tank Erzsébet tanárnő (Vámszer Géza Művészeti Népiskola) bevezet minket a tojásírás rejtelmeibe.

tojásírás

Kellékek:
– főtt vagy kifújt tojások
– tojásfesték
– íróka
– melegítő edényke
– viasz
– gyertya
– fólia vagy bármi az asztal megóvására
– itató rongy -tojástartó
– kanalak
– edények a festékeknek
– ecet
– papirtörlő

Hagyományos tojásírás – részletes oktatóvideó

%d bloggers like this: