Technológia

A NASA illetékesei szerint az Artemis 1 holdrakéta már augusztus végén elindulhat

artemisA NASA illetékesei sikeresnek nyilvánították az Artemis 1 holdrakéta legutóbbi „nedves főpróbáját”, és bíznak abban, hogy a küldetés már augusztus végén elindulhat.

Az Artemis 1 rakéta – ami egy Space Launch System (SLS) rakéta, amelynek tetején egy Orion kapszula található – a tervek szerint július 1-jén gurul vissza a NASA floridai Kennedy Űrközpontjában (KSC) található Vehicle Assembly Building (VAB) épületbe, ahol a hatalmas járművet javításoknak vetik alá, és előkészítik a közelgő indításra.

Az Artemis 1, az SLS első indítása egy személyzet nélküli Oriont küld majd egy nagyjából egy hónapos Hold körüli küldetésre. A küldetés már többször is késett, legutóbb pedig a rakéta repülési engedélyezését a hiányos üzemanyagtöltési tesztek hátráltatták – ez a „nedves főpróba” kulcsfontosságú része, egy háromnapos próbasorozat, amelynek célja, hogy felmérje az új jármű repülésre való felkészültségét.

Az Artemis 1 halom először március közepén gurult a VAB-ból a KSC 39B platformjára, hogy felkészüljön az április 1-jén kezdődő főpróbára. Az SLS kriogén hajtóanyagokkal való feltöltésére tett három különböző kísérlet azonban kudarcot vallott, így a stack április 25-én javításra visszakerült a VAB-ba. A legutóbbi, hétfőn (június 20-án) befejeződött próbálkozás sem sikerült tökéletesen, de a NASA elég jónak ítélte ahhoz, hogy folytassa a kilövés előkészítését.

Az üzemeltetők először tudták teljesen feltölteni az SLS-t üzemanyaggal, amivel a kilövési szimuláció sokkal előrébb jutott, mint bármelyik áprilisi próbálkozással. A hétfői üzemanyagtöltési teszt során szivárgást észleltek a központi fokozat hajtóműhűtő rendszer „köldökzsinór” vezetékéből, de a küldetés irányítói úgy döntöttek, hogy az eltérés nem jelent biztonsági kockázatot, és folytatták a szimuláció végszámlálását. Az Artemis 1 csapat tagjai szerint ez végül helyes döntésnek bizonyult.