Hazai hírek

30 milliót kapnak az iskolák fűtésre és világításra

Matovic, fűtés, világítás, iskolák

Igor Matovič pénzügyminiszter ma kijelentette, „éppen aláírtam 30 millió eurót” az alap- és középiskolák számára.
A pénzügyminiszter azt mondta, a pénzt a megemelkedett energiaárak fedezésére fordíthatják az iskolák.
Matovič szerint a plusz költségeket az iskolák energiafogyasztása alapján számították ki, erről minden intézménynek jelentést kellett küldenie. A pénzt a fenntartó, vagyis az önkormányzat, illetve a megyei önkormányzat kapja.

A pénzügyminiszter ezzel jóváhagyta az Oktatási Minisztérium kérelmét a jóváhagyott költségvetést meghaladó összegek felszabadítására. Az összeget a pénzügyminisztérium az egyes iskolák kiadásainak számszerűsítése alapján szabadította fel. „A pénzeszközök egy részét az önkormányzatoknak az államigazgatás átruházott ellátásához nyújtott támogatás formájában, egy részét pedig a magasabb területi egységeknek nyújtják” – magyarázta a minisztérium.

Elmondása szerint a magasabb energiaárak kompenzációját a kormány átfogóan, a lakosok, a vállalkozók vagy a közigazgatás szintjén fogja kezelni.

„Jelenleg az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások következtetéseit is várjuk, hogy felmérhessük a probléma teljes terjedelmét és a közigazgatás költségvetésére gyakorolt hatását” – tette hozzá.

A minisztérium emlékeztetett arra is, hogy februárban 40 millió eurós költségvetési intézkedést biztosított az oktatási minisztérium számára a normatív alapok növelésére és a regionális oktatási rendszerben az energiaárak emelésére vonatkozó működési normatíva kiegészítésére.