Hazai hírek

Drágulni fog az óvoda és a művészeti iskola Gröhling szerint

művészeti alapiskolák
(Pixabay)

A családtámogatási csomag miatt akár elbocsátásokra is sor kerülhet – állítja a volt oktatási miniszter. Ugyanis 400 millió eurótól esnek el miatta az önkormányzatok. A szülőknek adott támogatást ugyanis a települések eddigi bevételeiből veszi el Igor Matovič pénzügyminiszter csomagja. Nem a szülők támogatásával van a gond, hanem azzal, hogy ezt a pénzt a településektől veszik el.

„Ezért sürgősen az uniós forrásokból kell átcsoportosítani pénzt, mint a járvány idején. Akkor 60 millió eurót kaptak az óvodák és 20 milliót a művészeti iskolák, hogy az önkormányzatok ki tudják fizetni a béreket és ne kelljen elbocsátásokat végrehajtani”

– jelentette ki Branislav Gröhling. Szerinte a másik megoldás a családtámogatási csomag átgondolása, mert ami pénzt kapnak a szülők, azt ki is fizetik a drágább óvodára, művészeti iskolára stb., tehát amit ad az állam, azt a másik kezével visszaveszi.

A csomagban a magasabb családi pótlék szerepel, függőben van a diákok szabadidős tevékenységére adott havi 60 eurós támogatás, ami januártól szinte biztosan nem lép életbe.