Hazai hírek

Miért baj, hogy az ötödikesek idén nem írtak országos tesztet?

iskolapadban országos teszt
(Pexels)

Ma, május 17-én kellett volna megírniuk az ötödik osztályos tanulóknak a nagy országos felmérőt, a magyar iskolákban magyar nyelvből és matematikából. A tesztelés és monitor néven is emlegetett idei felmérőt eltörölte Ján Horecký volt oktatási miniszter.

Az indoklása pedig abból állt, hogy a mostani ötödikesek hosszú időt töltöttek távoktatásban, ezért biztosan lemaradtak a tanulásban, meg aztán nyilván nagy különbségek lehetnek az egyes iskolák között is stb, stb…

A probléma maga az indoklás: Tehát tudjuk, hogy lemaradtak a gyerekek, de nem érdekel minket, hogy mennyire, és pontosan mit kellene bepótolni. Ezt nem tudja meg sem a szülő, sem az iskola.

Az ötödikesek országos tesztje ezúttal éppen a lemaradás mértékéről, esetleg a regionális különbségekről adhatott volna képet. Másrészt…

A pedagógusok között is általános nézet, hogy egyes iskolák, tanárok hozzásegítik a tanulókat a jobb eredményhez az országos teszteknél. És nyilván ott segítenek ebben a legtöbbet, ahol tudják, hogy nagy a lemaradás, tehát úgysem adna valós képet a központi felmérő.

De arra azért mindenképp jó lett volna, hogy a tanulók nagyobb elszántsággal vessék bele magukat az ismétlésbe, a lemaradás behozásába, nyilván többet gyakoroltak volna a tanárral, és ha már elnéző akart lenni a miniszter, például közölni lehetett volna velük, hogy nyugi, a Covid miatt ez most nem számítódik be a bizonyítványba.
Így a mostani ötödikesek csak a kilencedik osztályban lesznek először kitéve az országos tesztelés jelentette izgalmaknak, viszont az a felmérő már többet nyom a latban.