Hazai hírek

Iskolai incidensekről és radikalizálódó fiatalokról tárgyalt a kormány

Ódor Iskolai incidensekről és radikalizálódó fiatalokról tárgyalt a kormány

A hazai rendőrségnek már több iskolai incidenst sikerült megakadályoznia, volt köztük olyan, amelyet fegyverrel akartak elkövetni. Egyedi esetekről van szó, nem csoportokról. Ugyanakkor a rendőrségnek még éberebben kell figyelnie az online teret, ahonnan ezek a veszélyek indulnak. Iskolai incidensekről és radikalizálódó fiatalokról tárgyalt a kormány
Erről Ódor Lajos kormányfő beszélt a kormány biztonsági tanácsának szerdai ülése után.

„Az ilyen diákok többnyire a közösségi hálón radikalizálódtak. Általában fizikai támadásokról van szó, de tervezték már fegyveres támadás elkövetését is” – tette hozzá Ivan Šimko belügyminiszter. Robbanószer előállítására tett kísérletek is voltak már, csak a közelmúltban tíz – hozta nyilvánosságra részletek nélkül a belügyminiszter.
Hamran István országos rendőrfőkapitány elmondta, sok esetben a politikusok felelősek az ilyen esetekért, felelőtlen kijelentéseikkel megosztják a társadalmat, fokozzák a feszültséget, az agresszivitást, és vannak fiatalok, akik fogékonyak a kijelentéseikre.
Szerinte az iskolában is növelni kell a megelőzést. „Előfordul, hogy az iskolai számítógépeken bűnüldözési szempontból már elfogadhatatlan anyagokat osztanak meg, például terrorcselekmények felvételeit” – jelentette ki Hamran.

A belügyminiszter elmondta, az oktatási miniszterrel is egyeztet a megoldásokról, reméli, hogy a nyári vakáció alatt sikerül előrelépni. Elképzelhetőnek tartja, hogy rendőrök legyenek egyes iskolákban. További óvintézkedés, hogy minden iskola számára kijelölnek a legközelebbi rendőrőrsön egy olyan személyt, akit azonnal lehet riasztani.