Felhívások Hazai hírek

Kurikulko és Kurikulka…

Kurikulko és KurikolkaSegítsetek elkészíteni az iskolátokban a tantervi reform kabaláit – Kurikulko-t és Kurikulka-t
Az általános iskolák új „tanterve”(kurikulum) manapság sokat emlegetett szó. Különösen az alapiskolai oktatás céljainak, tartalmának és formáinak folyamatos változásával összefüggésben emlegetjük. A nagyközönség számára azonban ez egy nagyon elvont fogalom. A Nemzeti Művelődési és Ifjúsági Intézet (NIVaM) ezért úgy döntött, hogy pályázatot hirdet alapiskolások számára, amelyben a gyerekek megtervezhetik a tantervváltás kabaláját, a Kurikulko vagy Kurikulka nevű kabalát.

„A pályázaton keresztül szeretnénk a szélesebb nyilvánosság figyelmét felhívni az új tantervre, beleértve azokat is, akiket a változások a leginkább érintenek – azaz a gyerekeket és szüleiket. Szeretnénk, ha az „új tanterv” kulcskifejezést örömmel használnák, és kellemes érzelmeket hordozna, ahogyan azt az egész tantervi reformmal kapcsolatban is szeretnénk” – mondta Denisa Šukolová, a Tantervváltás-menedzsment osztály vezetője.

A tantervi változásokkal a következő célokat szeretnénk elérni:

  • A tanulók gondolkodási és cselekvési képességének szélesebb kontextusban való előtérbe helyezése.
  • A tanulók felfedezésén és aktivitásán alapuló tanulási módszerek alkalmazása.
  • Figyelembe venni az egyes tanulók igényeit.

A 21. századi oktatásról alkotott elképzelés középpontjában a modern iskola, mint az oktatás és a tanulás helyszíne három szempont áll:

  • A digitális iskola – a digitális technológiákban gazdag környezet, amelyet a tanárok és a tanulók hatékonyan használnak az oktatás és a tanulás során.
  • Zöld iskola – olyan környezet, ahol mindenki aggódik tevékenységeinek ökológiai lábnyoma miatt, és tudatosan törekszik annak csökkentésére.
  • Inkluzív iskola – olyan környezet, amely minden tanuló személyes, szociális és kognitív fejlődését ösztönzi, és a közösség minden tagjának egyéni és csoportos sajátosságai iránti tiszteletet és megbecsülést alakít ki.

Közös beszélgetés az iskolákban:

Tanulók, mit szerettek az iskolában? Mit tehetne a Kurikulko vagy a Kurikulka, hogy még jobban tetszenek azok a dolgok, amiket szerettek? Ha a Kurikulka egy lény lenne, szerintetek milyen tulajdonságai, természete és formája lenne? A legjobb barátod lenne, vagy valami menő, pótolhatatlan dolog? Építsétek be a beszélgetést és a képzeletet a tanórákba, és alkossatok Kurikulot vagy Kurikulkát, vagy mindkettőt egyszerre. Töltsd fel alkotásodat űrlapunkra, és talán a te munkád lesz az, amelyik végigkíséri a tantervi változásokat az általános iskolai oktatásban.

Terveit november 24-ig küldheti be digitálisan a cikk alatti űrlapon. A nyertes pályázat kihirdetésére az idén decemberi NIVaM konferencián kerül sor.

Olvassa el a versenyszabályzatot A kitöltendő űrlap

 

%d bloggers like this: