A mostani hír értelmében teljesen ingyen lehet majd használni a Game Maker-t a nem kereskedelmi célú játékokban, de a PC-re, kereskedelmi alapon fejlesztett játékok is készíthetőek egyszeri, 100 dolláros licencdíj megfizetése után. A jövőben egyedül a konzolokra (is) fejlesztőknek kell havi 80 vagy évi 800 dolláros licencdíjat fizetni. game maker

„Láttuk, hogy más platformok kínos lépéseket tesznek az árazásukkal és a feltételeikkel, ezért arra gondoltunk, mi lenne, ha mi az ellenkezőjét tennénk, valami olyat, ami valóban jó lehet a fejlesztőknek?”, írta a Game Maker vezetője, Russell Kay a cég blogján, aki azt mondta, hogy motorjuk sikerét az azzal „játékokat készítő emberek számán” mérik.

A Game Maker a játék készítő szoftveren túl összes asset-csomagját is ingyenesen bocsátja a fejlesztők rendelkezésére annak érdekében, hogy azok minél előbb és minél egyszerűbben tudjanak nekiállni játékokat fejleszteni.

Download

game maker

A program egy objektumorientált drag-and-drop rendszert használ, melyet a felhasználó grafikus felületen érhet el.

A programban főbb alkotóelemei a szobák (Rooms); az objektumok (Objects); a képek (Sprites); a hangok (Sounds); hátterek (Backgrounds); útvonalak (Paths); szkriptek (Scripts); fontok (Fonts), illetve az idővonalak (Time Lines).

  • A játékban a fő szerepet az objektumok kapják. Ezek azok a tárgyak, melyekkel meghatározhatjuk, hogy mi fog történni egy adott esetben. Objektumok például a labdák, a szereplők, de a falak, és szinte minden objektum.
    Ha megnyitunk egy objektumot, akkor két főbb részre oszthatjuk a panelt: vannak események (Events), illetve ezekhez az eseményekhez rendelhetőek akciók (actions). Példaként: megtörténik az az esemény, hogy rákattintunk az adott objektumra, ehhez pedig hozzá van rendelve az az akció, hogy például egy zene lejátszása. A Game Makerben tehát minden történést objektumokkal végzünk, persze ezeknek az objektumoknak nem muszáj láthatóknak lenniük.
    Eseményeket az Add events gombra kattintva, és az előugró kis ablakból választva adhatunk meg. Az eseményhez akciót pedig a jobb oldali akciógombok Actions sávba való behúzásával adhatunk meg.