Hazai hírek

Indul a 31. FEBIOFEST Nemzetközi Filmfesztivál

Az idei, 31. FEBIOFEST Nemzetközi Filmfesztivál a JÓ FILMRE ÖSSZPONTOSÍT 2024. március 13. és 19. között. Bemutatja többek között Nicolas Cage vadiúj, díjnyertes filmjét a a pozsonyi Lumière mozi felújított helyiségeiben.

Mi különbözteti meg a fesztivált a hagyományos mozitól? A filmesekkel való találkozás mindenképpen. Idén is számtalan vendéget hívtak meg a szervezők a FEBIOFEST Nemzetközi Filmfesztiválra, akik bemutatják filmjüket, és a vetítések után készséggel válaszolnak kérdésekre. Jön Eric Toledano, Petr Hátle, Ninna Pálmadottir, Simona Peková és sokan mások.

Indul a 31. FEBIOFEST Nemzetközi Filmfesztivál

Március 13-án 20:30-kor és március 18-án 16:30-tól vetítik a magyar Cicaverzum című alkotást, 16 éven felülieknek ajánlott csak. A harmincéves Fáni (Törőcsik Franciska) menekül a szerelemtől, hiszen ha megtetszik neki egy férfi, azonnal a halálát vizionálja. Környezete hiába próbálja összehozni valakivel, ő inkább a magányt választja, és a munkájára koncentrál.

Amikor egy napon egy rejtélyes fekete Macska kezd el udvarolni neki, akinek a búgó hangját (Patkós Márton) csak ő hallja, minden megváltozik. Fáni annyira a Macska hatása alá kerül, hogy azt is elhiszi, ez az igaz szerelem. A szokatlan románc egyre különösebb fordulatokat vesz, mígnem Fáni a manipulatív Macska miatt olyan mélyre kerül, hogy majdnem mindent elveszít, ami addig fontos volt neki.

De vajon mit szól a „tündérmeséhez” Mihály (Polgár Csaba), a macska sármos gazdája?

Stanislav Barabáš rendező születésének 100. évfordulója alkalmából két fontos filmjét mutatják be a fesztiválon.

❶ KROTKÁ | március 18. hétfő > 16 óra
Dosztojevszkij novellájának kivételesen megfilmesített irodalmi feldolgozása Stanislav Barabáš utolsó televíziós filmje volt Csehszlovákia területén, nyugati emigrációja előtt. Egy boldogtalan házasság története, amely előre kudarcra volt ítélve.
❷ ZVONY PRE BOSÝCH | március 19., kedd > 16:20
Drámai történet a második világháború végéről. Két partizán egy harci akció után visszatér a csoporthoz, egy fiatal német katonafoglyot vezetve. A kopár hegyek közt két ellentétes tábor emberei találkoznak. Míg a partizánok elveszítik a kapcsolatot az egységgel, a német elveszti a reményt, hogy képes lesz kilábalni ebből a nehéz helyzetből.

A filmesekkel folytatott rendszeres kérdezz-felelek mellett speciális tematikus beszélgetéseket is tartalmaz a program.
március 14. csütörtök > 17:15 ⚫️ MANŽELIA STODOLOVCI + vita: Miért keresik az emberek a valódi bűnözést
március 17. vasárnap > 15 óra 🏳️‍🌈 QUEENDOM + beszélgetés az aktivista queer artról
március 19. kedd > 19 óra ❌ POZRI, ČO SI MA PRINÚTIL SPRAVIŤ + beszélgetés a láthatatlan tanúkról

A FEBIOFEST Nemzetközi Filmfesztivál nemzetközi zsűrije a következőkből áll:
MARION CZARNY / FRANCIAORSZÁG
Marion Czarny kurátor és oktatási tevékenységek projektmenedzsere. Mielőtt 2008-ban csatlakozott a FIPADOC-hoz, három filmes magazinnál dolgozott szerkesztőként és több fesztiválon programszervezőként. A Fipadoc campus vezetője felügyeli a fiatal közönségnek, hallgatóknak és leendő rendezőknek szánt összes szerkesztői tartalmat. Jelenleg 3 európai filmfesztivál hálózatában vesz részt, ahol dokumentumfilmeken alapuló innovatív európai képzési programokat fejleszt és tervez.
JOSHUA JÁDI / NÉMETORSZÁG
Joshua Jádi német-magyar filmrendező, aki játék- és dokumentumfilmek, valamint reklámfilmek területén dolgozik. Pszichológiát és pszichoanalízist tanult, majd filmkészítéssel kezdett foglalkozni. 2016 óta a bécsi Filmakadémián tanult rendezői és forgatókönyvírói szakot. 2017-ben a londoni Imperial War Museum Annie Dodds-díjjal tüntette ki. AZ ÖRÖKSÉG SZEMLETE című kisfilmjét és SUNDAY 11 A.M.  első szemeszteres dokumentumfilmjét  nemzetközi fesztiválokon vetítették és díjazták. 2019-ben beválasztották a Locarnói Akadémia nyári iskolájába.
ROBERTO CUETO / SPANYOLORSZÁG
Roberto Cueto a San Sebastian-i Filmfesztivál válogatóbizottságának tagja a madridi Matadero Kulturális Központ Cineteca szervezéséért felelős, valamint a Madridi Carlos III Egyetem audiovizuális kommunikáció professzora. Korábban filmes újságíróként dolgozott, és együttműködött Gijón és Sitges filmfesztiváljaival.

Fő FEBIOFEST fesztiválmozi a Kino Lumière, Špitálska 4 Bratislava
Belépőket itt lehet rendelni: FEBIOFEST Nemzetközi Filmfesztivál