Hazai hírek

Mostantól régiónként eltérő fizetést adnak a pedagógusoknak

euró regionális fizetéskiegészítést
(Pixabay)

Röviden és egyszerűen – több pénzt fog kapni a pozsonyi és a kassai pedagógus, mint a többi.
Mostantól bevezetik a regionális fizetéskiegészítést, így akarják mérsékelni a pedagógushiányt ott, ahol a legrosszabb a helyzet, főleg az ország legnagyobb városaiban, ahol a fiatal pedagógusok nem tudják fenntartani magukat a kezdő fizetésből.

Regionális fizetéskiegészítés

Tomáš Drucker oktatási miniszter ma jelentette be, hogy Pozsonyban lesz a legmagasabb, 145 eurós kiegészítés, más vidékeken alacsonyabb, a legkisebb összeg pedig 30 euró. És lesz, ahol semmilyen kiegészítést nem kap a tanár.

A minisztérium a honlapján teszi közzé, hogy milyen módszer szerint osztja szét a pénzt, egy évben összesen 60 millió eurót fordít erre.

Nem havi kiegészítésről van szó!

Évente háromszor adják a pótlékot. A január-március időszakra áprilisban, majd a következőt augusztusban, végül pedig decemberben.

„A juttatás egyelőre 2024-re vonatkozik, de dolgozunk egy hosszú távú megoldáson. Intenzíven tárgyalni fogunk a pénzügyminisztériummal a kezdeményezés folyamatos finanszírozásának lehetőségeiről a következő években”

– mutatott rá Drucker miniszter. A cél az, hogy a hozzájárulások ne csak folytatódjanak, hanem legalább ugyanannyi legyen az összegük, mint idén. Erre azért van szükség, hogy mind az iskolák, mind a személyzet számára stabilitást és kiszámíthatóságot biztosítsanak. Az oktatási minisztérium azt is fontolgatja, hogy az óvodákat is bevonja a finanszírozási rendszerbe.

A regionális hozzájárulás javasolt összegei

Kerület régió a támogatás mértéke
BA Okresy Bratislava 1-5 145
Zvyšok Bratislavského kraja 85
TT Okres Trnava 90
Zvyšok Trnavského kraja 55
TN Okres Trenčín 55
Zvyšok Trenčianskeho kraja 45
NR Okres Nitra 50
Zvyšok Nitrianskeho kraja 45
ZA Okres Žilina 70
Zvyšok Žilinského kraja 30
BB Okres Banská Bystrica 50
Zvyšok Banskobystrického kraja 30
PO Okres Prešov 30
Zvyšok Prešovského kraja 30
KE Okresy Košice 1-4 85
Zvyšok Košického kraja 30