Közösség

Könyvek, olvasás, a Sztori

Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az Országos Könyvtári Napok keretében meghirdette A Sztori országos olvasásnépszerűsítő online 2024-es évadát.

A 2016-ban elsősorban a tini korosztályt megszólító játék az évek során kinőtte magát és 2022 óta a 10–99 éves korosztály részvételével zajlik a játék. A játékba 2–5 fős csapatok nevezhettek. Hat hónap, hat forduló, hat könyves csoport. A
Könyvválasztó keretében összesen 180 különböző műfajú könyvből válogattak a játékosok, és a legjobb a dologban, hogy a szórványmagyar településekről is jelentkezhettek a bátor csapatok. A 2023/2024-es évadban az észak-komáromi Szinnyei József Könyvtárban működő SZIKK (SzinnyeiKönyvKlub) tagjai is beneveztek a játékba, hogy aztán a könyvklubon belül megosszák a többiekkel tapasztalataikat.

– Mi motiválta a komáromi felnőtt csapatokat A Sztori nevű versenyre való jelentkezésre? Honnan jött az ötlet? Hogyan alakultak ki a csapatok és a csapatnevek?

Versenyzők: A csapat és a jelentkezés a komáromi SZIKK könyvklub által jött létre, ott hallottunk róla először és rögtön két csapatot is alkottunk. Érdekesnek hangzott a felhívás alapján a verseny, főleg az, hogy a könyvek olvasása mellett kreatív feladatokat is kaptak a versenyzők, ami nagyon inspiráló. 

Az egyik csapatban öt lány dolgozott, akik a MACSEK nevet a saját keresztneveik kezdőbetűikből állították össze (Márti, Anita, Csilla, Erika, Kata). A másik csapat az LPG nevet viselte, ami voltaképpen szintén a Lilla, Péter, Gólya keresztnevek kezdőbetűiből állt. (A Gólya igazából Balázs volt, de egyben ő viseli a Gólya becenevet is, ami kapóra jött.) A baráti társaságok még szorosabbra fűzték a viszonyokat, így lett egy újabb apropó, hogy rendszeresen találkozzunk és a verseny temérdek témát szolgáltatott a közös sörözések mellé.

A MACSEK csapat

– Milyen feladatok voltak az idei versenyben? Hány forduló volt?

Versenyzők: A verseny hat fordulóból állt, ami mindig tartalmazott egy adott kategóriából kiválasztott könyvet, egy ahhoz írt könyvajánlót és egy könyvhöz kapcsolódó kreatív feladatot. A kreatív feladatok sorrendben így alakultak: egy ruhaneműt kellett feldíszíteni, kialakítani a könyv alapján; haikut kellett írni; dio(d)rámát készíteni; étlapot szerkeszteni, egy trailert kellett összerakni, lefilmezni a könyvről, utolsóként pedig megalkotni egy filmposztert. Emellett könyves eseményeken való részvétellel lehetett plusz pontot gyűjteni, illetve volt néhány külön feladat azok számára is, akik csupán követték a versenyt, de nem vettek részt benne. Széles skálán mozogtak a feladatok, sosem unatkoztunk az egyes fordulók alatt.

– Mely könyveket dolgozták fel az egyes fordulókban?

Versenyzők: A MACSEK a következő könyveket dolgozta fel a játékban:

  • Axie Oh: A lány, aki a tenger alá esett – Misztikus, fantasy
  • Jagiszava Szatosi: A Moriszaki könyvesbolt – Reality
  • Karády Anna: A füredi lány – Történelem, kaland
  • Murakami Haruki: Férfiak nő nélkül – Novellák, mesék
  • Guillaume Musso: Egy párizsi apartman – Krimi, thriller
  • Heather Webber: Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban – Romantika, barátság – ezt végül nem kellett elolvasni

Az LPG csapata a következő köteteket olvasta:

 • Roald Dahl: A barátságos óriás – Romantika, barátság
 • Grecsó Krisztián: Lányos apa – Novellák, mesék
 • Jessa Maxwell: Aranykanál – Krimi, thriller
 • Axie Oh: A lány, aki a tenger alá esett – Misztikus, fantasy
 • Imogen Kealy: Az ellenálló – Történelmi, kaland
 • Stacey Halls: A lelenc – Reality – ezt végül nem kellett elolvasni.

– Melyik feladat volt, amelyik a legjobban tetszett, amely megoldását a legjobban élveztétek?

Versenyzők: A kreatív feladatok nagyon élvezetesek voltak, főleg, ahol kézügyességet igénylő dolgokat kellett csinálni, illetve a filmforgatás is nagy élmény volt, mert addigra már a csapatok is összecsiszolódtak, tudtuk, ki miben jó. Az étlapkészítés (és megfőzése az ételeknek – nos, igen, az LPG csapat nagyon komolyan vette a feladatot), a dio(d)ráma készítés az LPG esetében a legborzasztóbb olvasásélményhez kapcsolódik, mégis hihetetlen szabadon szárnyalt a kreativitásuk a kivitelezés során. „A szokásosnál is többet nevettünk, sírásig” – jegyezték meg az LPG csapattagok. A haiku, valamint a forgatókönyvírás is remek hangulatban telt mindkét csapatnál.

– Milyen volt felnőttfejjel versenyezni, csapatban dolgozni? Mik voltak az előnyei/hátrányai?

Versenyzők: Mivel felnőttek vagyunk, így tudunk alkalmazkodni egymáshoz időben és helyszínben, ennél fogva jobban meg tudtuk szervezni a feladatok kivitelezését, annyi időt szánva rá, amennyit szükségesnek éreztünk. Inkább egy érdekes, közös projektként fogtuk fel, amit a szabadidőnkben végzünk, mintsem kötelességként. Mindig jó hangulatban gyűltünk össze valamelyikünk lakásán, vittünk finomságokat, és a ráhangolódós piknik után kezdtünk bele a kreatív feladat megvalósításába. A MACSEK-ok általában igyekeztek előtte online megbeszélni azt, hogy mit szeretnének készíteni, és amikor összeültek, már csak a megvalósításra koncentráltak. Az LPG-nek erre nem volt szüksége.

A könyvajánló megírásához pedig volt egy előre elkészített sablon, aminek kérdéseit mindenkinek meg kellett válaszolni (karakterek, setup, történetvezetés, nyelvezet, szerkezet, olvasmányélmény, mondanivaló/filozófia), és ez alapján a MACSEK egyik csapattagja összerakta a könyvajánlót.

– Mindezek mellett szeretnénk megköszönni a sok-sok támogatást Spenótnak, a kutyusnak, és Vincentnek, a cicának – teszi hozzá a MACSEK csapat. – Jó érzés volt újra kreatívkodni mint az iskolában, és élveztük a versengést is. Egyetlen hátránya talán az időmenedzsment volt, hogy mikor üljünk le összedugni a fejünk.

– Az LPG-nek tényleg sokat kellett egyeztetni a közös chatcsoportban, mikor történjen meg a találkozó az egyes fordulóknál, mert számukra fontos volt a személyes jelenlét, de nem sablon szerint alakultak ki a könyvajánlók.

– Milyen visszajelzést kaptak az egyes fordulók zsűrijétől? Milyen eredmények születtek csapatonként?

Versenyzők: A verseny bírái nagyon kedvesen értékeltek, és mindkét csapat munkáira remek visszajelzéseket adtak: 9-10-11 pontokkal. Illetőleg hosszasan ecsetelték, mi az, ami nagyon tetszett a munkáknál, s mi volt az, amit külön is kiemeltek. Igazából szubjektív véleményezésről tettek tanúbizonyságot a zsűritagok, igyekeztek mindenkire odafigyelni. Az LPG csapatnak sikerült megosztott harmadik helyen végeznie, a MACSEK csupán pár ponttal maradt le a dobogóról.

Grátisz Grecsó könyvbemutató

– Mi az, amit üzennének azoknak, akik esetleg hezitálnak? Miért érdemes csatlakozni egy ilyen olvasásnépszerűsítő kihíváshoz?

Versenyzők: Az új emberekkel való barátságok megköttetése, az elolvasott könyvek száma, és az egész verseny, amelyet érdemes nem versenyként felfogni, mind-mind igazi kihívás és remek élmény. Az órákon keresztüli beszélgetések olyan dolgokról, amelyeknek semmi közük sem volt az éppen aktuális könyvhöz, és mégis ennek a tevékenységnek volt a legnagyobb társaságformáló ereje: ezért is éri meg igazán benevezni a versenybe. A tematikus csapatmunka és az, hogy felelősséggel vagyunk egymás és a csapat iránt, olyan motivációs erővel bírt, hogy még a határidők sem tudták a kedvünket szegni.

– Van-e még valami, amit megosztanának az olvasókkal?

Versenyzők: Fantasztikus a verseny, az ötlet, a feladatok, a szabályrendszer. További kitartást kívánunk a szervezőknek az évente megszervezett Sztori vetélkedőhöz, bár véleményünk szerint a weboldaluk és a könyvválasztó választéka még némi fejlesztést igényel, a struktúrát és a kezelési felületet még csiszolni kellene, hogy jobban átláthatóvá és használhatóvá váljon a felület. A pontozásnál használt Google Sheet-et is jellemzően percekig kellett tekergetni, hogy
odakeveredjen az ember, ahol az éppen releváns új infó van. Mindemellett hajrá és várjuk a következő versenykiírást!

Kocskovics Reczai Lilla