Közösség

Könyvbemutató a Pozsonyi Magyar Intézetben

Három olyan könyvet mutatnak be március 20-án 17 órakor a Pozsonyi Magyar Intézetben (Štefánikova 1.), melyek a magyar pedagógia jeles személyiségeinek gondolatait összegzik. Vojtek Sándor fiatalon elhunyt középiskolai tanár és egyetemi oktató Olvasóközpontú irodalomtanítás címmel megjelent kötetét Fenyő D. György, a kötet szerkesztője, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke mutatja be.

„A módszere alapvetően arra épült, hogy kérdezett. Nem engedte, hogy a diákok valamiféle kész eredmények mögé bújjanak. Mindenkinek magának kellett fölfedeznie a szövegeket. Egy hasonlattal talán ezt ki tudom fejezni: egy kicsit olyan, mintha fölvinnének valakit autóval, helikopterrel vagy lanovkával a hegycsúcsra és megmutatnák neki, hogy milyen szép a környék. Ő azt mondta, hogy ez nem jó, mert sokkal jobban élvezi az ember a kilátást, sokkal jobban megismeri a hegyet, hogyha szépen fölmászik rá, és jobban a sajátjának érzi, hiszen megdolgozott érte.” – foglalta össze Fenyő D. György, a Magyartanárok Egyesületének elnöke

A Magyar nevelés, népi gondolat című kötetet a szerző, Virt László történész ismerteti. Az egyik legnagyobb magyar pedagógusként számon tartott Karácsony Sándor pedagógiájáról, irodalomtanítási módszeréről írt könyvét pedig Deme Tamás, az MMA pedagógiai szakértője mutatja be. A kötet címe: Karácsony Sándor művészetszemlélete.