Az oktatás szerepe a negyedik ipari forradalomban
Konferencia Oktatás

Az oktatás szerepe a negyedik ipari forradalomban

Az innováció és digitalizáció a XXI. században – ez volt az egyik témája a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által szervezett Komáromi Pedagógiai Napoknak. A szakmai rendezvénysorozat keretében hangzott el Molnár Szilárd és Szilágyi Ádám, a Budapesti Digitális Pedagógiai Módszertani Központ munkatársainak előadása a negyedik ipari forradalom és az oktatás kapcsolatáról. (Az oktatás szerepe a negyedik ipari forradalomban)

Ipar 4.0

Az ún. Ipar 4.0 a gépesítés, a tömegtermelés és az automatizáció után a következő jelentős fejlődés az iparban. Ez a változás elsősorban a mesterséges intelligenciával vezérelt robotok megjelenésében érzékelhető. Az ipari forradalom nemcsak a gyártási technológiák megváltozását jelenti, de az egész társadalomra kihatással lehet. A robotok már ma is sok olyan munkát képesek elvégezni, amit eddig csak manuálisan lehetett, és ezek a változások nem kerülik el a szellemi munkát végzőket sem.

Robot a katedrán

A mesterséges intelligencia a közeljövőben akár a pedagógusok szerepét is átveheti. Már jelenleg is rengeteg interaktív számítógépes program létezik, amelyek segítségével a diákok önállóan tudják elsajátítani és begyakorolni a tananyagot. Folynak kísérletek olyan intelligens oktatóprogramok létrehozására is, amelyek akár válaszolhatnak is a diákok kérdéseire. Ezek a programok minden diáknak személyre szabott módszerrel és tempóban adnák át az ismereteket, ami a mai oktatási rendszerben sajnos ritkán valósítható meg. Természetesen ezek az alkalmazások nem a következő iskolaévtől fognak elterjedni, de az ipari és társadalmi forradalom okozta változásokra már most is reagálnunk kell. Az első lépés ebben a hosszadalmas folyamatban a diákok és a tanárok digitális kompetenciáinak, számítógépes ismereteinek fejlesztése, amely felkészíthet minket a jövő technológiáinak használatára.

Takács Péter informatikatanár