Egyéb kategória

A mesemondás legjobbjai Rozsnyón

Június 3-4-én rendezik Rozsnyón a X. Ipolyi Arnold Országos Népmesemondó Verseny döntőjét. A Hagyományok Háza Hálózat Szlovákia a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet szakmai partnereként vesz részt a szervezésben.
A megmérettetés iránti érdeklődés az elmúlt évekhez képest nem csökkent.
„A nyolc területi elődöntőn 436 fiatal vett részt, a rozsnyói döntőbe 87 fiatal jutott be – tájékoztat Varga Norbert, a hálózat munkatársa, a versenysorozat szakmai vezetője. – Idén nagyobb teret adunk a szórakoztató kísérő programoknak, így a versenyzők feszültségét is jobban oldhatjuk, s a vendégek is újabb tartalmas foglalkozásoknak és műsoroknak lehetnek részesei.”

A szervezők valóban igényes összeállításokkal színesítik a jubileumi rendezvényt. A palettán kézműves foglalkozások, népi ételkóstoló, hangszerbemutató és daltan

ulás, népi játékok szerepelnek. A magyar és cigány népmesék szakavatott tolmácsolója, a Paramisi Társulat ezúttal A három muzsikus cigány című előadással lepi meg a közönséget. Bukovics János és Pintér Zsolt mesemondók – az elmúlt évhez hasonlóan – ismét ízes történetekkel szórakoztatják az egybegyűlteket. A játszóház és táncház sikerére a Dobroda zenekar és a Borostyán Néptáncegyüttes a garancia.
A rendezvény gáláját Korpás Éva és zenekara Libidaridom című koncertje teszi hangulatosabbá. A keddi ünnepélyes díjkiosztáson a néprajzosokból, előadóművészekből, mesemondókból és pedagógusokból álló szakmai zsűri az arany, ezüst és bronz minősítés mellett különdíjakkal is jutalmazza az öt kategóriában versenyzőket.

Csermák Zoltán

The post A mesemondás legjobbjai Rozsnyón appeared first on Magyar iskola.