Versenyek

Hogyan bír el egy kiló ötszázat?

A komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola minden évben bekapcsolódik a Komáromi Napok több mint egyhetes rendezvénysorozatába. Hogyan bír el egy kiló ötszázat? A diákok Hídépítő Versenye a nagyközönséget is érdekli, legizgalmasabb része a töréspróba. Idén a megmérettetésre 22 hurkapálcikából készült hidat neveztek, amelyet aztán látványosan széttörtek. Az iskola beszámolója:

„A versenybe iskolánk diákjai nevezhettek be saját készítésű híddal, de meghirdettük a régió középiskoláiban is. A komáromi iparisták mellett a Párkányi Szakközépiskola diákjai is jelentkeztek. A híd anyaga kizárólag kereskedelmi forgalomban kapható hurkapálcika lehetett, az egyes pálcákat tetszőleges ragasztóanyaggal rögzíthették egymáshoz a versenyzők. A híd maximális súlya nem léphette túl az 1000 grammot (a beépített terhelőelemmel és szemes csavarral együtt!). A helyezéseket kizárólag a töréspróbán mért teherbírás határozta meg.

A verseny 1. helyét Bozsenyik Balázs (III. C) és Hajdú Zsolt (III. C) Nem-e elnevezésű hídja szerezte meg, amely rekord terhelést: 504, 3 kg-ot bírt a törésig, majdnem 100 kilóval meghaladva az eddigi legjobb teljesítményt. A 2. helyezést Csókás Kristóf (III. C) és Banyár Dávid (III. C) nyerte el, akiknek Menj le hídba nevű alkotása 332,1 kg-ot bírt törésig. A 3. helyen Erdős István (IV. C) és Benes Dávid (IV. C) végzett, A kihívó stabil 2.0 nevű hídjuk 188,7 kg-ot teljesített. A nézők szavazhattak a legszebb kialakítású hídra is, ezt a díjat Uher Péter (III. C) és Sebők Ádám (III. C) Z. Ábel nevű hídja kapta.”

Pinke Péter tanár

Forrás: www.spskn.sk