Versenyek

Duna utcás az ország leggyorsabb középiskolása

Vitaloš Roland nyerte az országos diákolimpián a 100 méteres síkfutást, emellett váltóban is aranyérmet akasztottak a nyakába. A Duna utcai gimnázium honlapjának beszámolója Vitaloš Roland sikeréről.
„A futók hiszekegye: Győzni fogok! Ha nem sikerül, második leszek. Ha nem leszek második, akkor harmadik. Ha nem érek el helyezést, akkor is a legjobbat hozom ki magamból.”

Vitaloš Roland, a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Gimnázium 3. osztályos diákja két és fél évvel ezelőtt ezzel a krédóval kezdett neki a sportok királynőjének, az atlétikának. Nagypapája, aki fiatalkorában tízpróbázott, példaképként lebegett szeme előtt. Az ő útját követte, és gyorsan kiderült, hogy a gyorsaság dominál nála. Azóta sok kemény edzésen van túl, és a következetes munka meghozta várva várt gyümölcsét. A futók hiszekegye szerint mindig a legjobbat hozta ki magából, és mostanra végre felléphetett a dobogó legmagasabb fokára.

De nézzük az előzményeket! Tavaly a kerületi atlétikai bajnokságon 200 m-es síkfutásban Roli 2. helyezést ért el, gerelyhajításban pedig győzött, így továbbjutott az országos döntőre, melyet Érsekújvárban rendeztek. Közben a 200 m-es síkfutás Pozsony megyei győztese megsérült, így a megye képviseletében Roli állt rajthoz ezen a távon, és a 3. helyen végzett. A 4×100 m-es váltóban viszont a Pozsony megyei csapat tagjaként győztesként ünnepelhetett! Ez hatalmas lökést adott további edzésmunkájához, és nagy várakozással nézett az ez évi bajnokság elé.

Erre készülvén a 100 m-es síkfutásra összpontosított, és ez helyes döntésnek bizonyult. A pozsonyi fordulóból 11,24 mp-es győztes idővel jutott az országos bajnokságra, melyet 2019. május 9-én Nagyszombatban rendeztek a diákolimpia keretében. Annak ellenére, hogy az időjárás nem kedvezett,

Roland a nyolcadik pályán futva megszerezte első országos bajnoki címét, így ebben az évben ő a középiskolások között a leggyorsabb atléta.

A Pozsonyi kerület csapata Rolival az élen pedig ismét megnyerte a 4×100 m-es váltót, büszkeségünk tehát két aranyéremmel a nyakában tért haza az országos döntőről.

Teljesen megérdemelten választották Rolit a Duna utcai gimnáziumban tavaly és idén is az év sportolójává. Az elért sikerek nagy lendületet adnak neki a további kemény munkához, és lehet, hogy pár év múlva Ján Volko (szlovák válogatott – Európa-bajnok 60 m-es síkfutásban) nagy ellenfeleként látjuk majd viszont. Ehhez kívánunk neki jó egészséget és sok kitartást!

Urban Péter, tanár

Forrás: mtag.sk