Kitekintő

Iskolakerülés miatt megbírságolták a klímatüntető diákokat Németországban

Első ízben szabott ki bírságot egy német önkormányzat a klímaváltozás megfékezéséért tiltakozó diákokra iskolakerülés miatt, mivel iskola helyett péntekenként tüntetni jártak.
A hírt a Péntekenként a Jövőért (Fridays for Future) szervezet közölte. A Mannheim rendészeti hivatala 88,5 euró bírságot szabott ki hat diákra, mert májusban több órát elmulasztottak a tüntetések miatt. Az iskolakerülés Németországban szabálysértés, de eddig az önkormányzatok szemet hunytak a tiltakozó diákok kihágása felett.
A Fridays for Future mannheimi csoportjának szóvivője felfoghatatlannak nevezte az önkormányzat eljárását, szerinte a város bírságolással akarja ellehetetleníteni a legitim tiltakozást, és a városvezetés nem értette meg, hogy a klímaváltozás egyre inkább létkérdéssé válik a fiatal nemzedékek számára. A szervezet segítséget ígér a büntetések kifizetéséhez.

Azt talán nem tudjuk, hogy a világ mennyit ér, de az most kiderült, mi az ára annak, ha valaki kiáll azért, hogy egy jobb világban élhessen: 88,5 euró, amit a karlsruhei kormánynál kell befizetni

– bírálta a hatóságok lépését Gökay Akbulut, a Baloldal helyi ellenzéki politikusa.
A Fridays for Future tüntetései Németországban is nagy visszhangot kaptak, de a hesseni kultuszminiszter, a kereszténydemokrata Alexander Lorz legutóbb már arról beszélt, hogy a nyári szünet után elkezdik büntetni a péntekenként kimaradókat. Szerinte a tiltakozók már elérték a céljukat, a klíma- és a környezetvédelem a politikai közbeszéd központi témájává vált, s így már nincs többé ok arra, hogy péntekenként ne menjenek iskolába.
A pénteki tüntetések a nyári szünetben is folytatódnak a német városokban. (MTI)

The post Iskolakerülés miatt megbírságolták a klímatüntető diákokat Németországban appeared first on Magyar iskola.