Egyéb kategória Hazai hírek

Jókedvű verssimogatás Lackfi Jánossal

Lackfi János József Attila- és Prima Primissima-díjas író, költő szeptember 17-én tartott kreatív foglalkozást Füleken, a a II. Koháry István Alapiskolában. A szervező FOLT Művészeti Műhely beszámolója:

A 8-adikosok és 9-esek hamar ráhangolódott a közös versírásra. A diákok egyre bátrabban ötleteltek és izgalmas szövegek születtek. A tanulók megtapasztalhatták, hogy az irodalom nem valami szörnyű, kötelező büntetés, hanem lehet játék, humor és jókedv forrása. Lackfi szerint egy bizonyos szintig az irodalom éppúgy tanítható, mint a foci vagy a konyhaművészet. Ám azt is hozzáteszi: Hogy igazi nagy sztár kiből lesz, az már más kérdés.

Lackfi János
Lackfi János

Az íráshoz rengeteg gyakorlás kell, akár a sporthoz, és Lackfi János már több mint egy évtizede kísérletezi ki a jobbnál jobb módszereket, amelyekkel művészi íráskészségünket fejleszthetjük. A jókedvet, humort is fontosnak tartja. Az irodalomórákon nincs lehetőség írásfejlesztésre, mert a diákok leginkább csak „szépeket gondolhatnak arról, amit mások írtak”. Vers vagy prózasimogatóra lenne szükség, játékos és jókedvű órákra.

Lackfi sokat és sokfélét alkot. Afféle tipikus: poeta universale. Egyike azon költőknek, akik az internet világát is igen intenzíven használják. Vörös Istvánnal együtt kezdeményezője volt az első Kreatív írás című komplex egyetemi képzés elindításának Magyarországon. Végzőseik közül azóta már publikáló költők, szerzők kerültek ki, például Simon Márton, Babiczky Tibor vagy Pion István.

Lackfi János 1971-ben született Budapesten, 1996-ban szerzett diplomát az ELTE BTK magyar–francia szakán, majd 2003-ban doktori fokozatot. Több mint ötven saját könyve jelent meg, valamint harmincöt műfordításkötete kétszáznál is több írótól. Szövegeit többek közt a Kaláka, Lovasi András és Malek Andrea énekli. Műveit tizenöt nyelvre fordították le.

The post Jókedvű verssimogatás Lackfi Jánossal appeared first on Magyar iskola.