Hazai hírek

Vihar a PISA-tesztek eredménye miatt

A friss PISA-felmérés eredményei szerint a szlovákiai diákok szövegértése és természettudományos ismeretei az OECD-országok átlaga alatt vannak. Az oktatási minisztérium a matematika terén elért eredmények javulásával védekezik, az ellenzék és a szakma szerint ez nem elég – írta az Új Szó.

A kutatást 385 szlovákiai, köztük magyar tanítási nyelvű iskolákban végezték. A 15 éves tanulók a szövegértési feladatokban 458 pontot értek el, az OECD-átlag 487 pont. A tanulók 31,4%-ának pedig ezen belül is rendkívül rossz a szövegértési készsége. Hasonlóan rossz a helyzet a természettudományos ismeretek terén, csak a matematikai képességek esetében tapasztalható némi javulás.

A szociális háttér a kulcs

Prékop Mária, az oktatási minisztérium kisebbségi oktatásért felelős főosztályának vezetője a lapnak elmondta, a rossz eredmény több okra, köztük olyanokra vezethető vissza, amelyek nem csak az oktatási intézmények kompetenciája. „A diákok szociális és gazdasági háttere nagyban befolyásolja az eredményeiket” – mondta Prékop. Hozzátette, ugyancsak nagy probléma, hogy a szlovákiai iskolarendszer a diákok hátteréből adódó különbséget a tanulók 15 éves korára sem tudja csökkenteni. Szintén gondot jelent, hogy a hazai oktatás ismeret- és nem kompetencia-központú, és a tantárgyak nem kapcsolódnak egymáshoz. Prékop szerint kormányzati ciklusokon átívelő reformokra van szükség. Ilyennek nevezte az ötévesek kötelező óvodáztatását, amely előreláthatóan 2021-től lép életbe. Szerinte kedvezőtlen, hogy Szlovákiában a tanulók túl fiatal korban más iskolatípusba léphetnek át, ilyen például a nyolcosztályos gimnázium. Emiatt egyes tanulói csoportokban nőhet a rosszabb szociális háttérrel rendelkező diákok aránya, ez pedig növeli a lemaradásukat.

Az ellenzék bírál

A parlamenten kívüli MKÖ nevében Kiss Beáta, az MKP oktatásügyi alelnöke a PISA-teszttel kapcsolatban kiadott közleménye „a természettudományos oktatás folyamatosan háttérbe szorul, alacsonyak az óraszámok, folyamatosan csökken a szakos pedagógusok száma, a tantárgyak népszerűsége, presztízse is alacsony – köszönhetően a nem megfelelő társadalmi hozzáállásnak, valamint annak is, hogy a matematika nem kötelező érettségi tantárgy”. Szerinte csak az lehet a megoldás, ha sokkal több pénzt különítenek el az oktatásra.

Miroslav Beblavý, a parlamenten kívüli Spolu elnöke úgy véli, az eredmény is bizonyítja, hogy a közoktatás színvonala romlik. „Ha versenyképes gazdaságot és okos embereket akarunk, az EU első, és nem a második feléhez kell tartoznunk” – fűzte hozzá. Beblavý kiemelte, hogy Szlovákia a PISA-felmérésen rosszabbul teljesített, mint a szomszédos Csehország vagy Lengyelország.

Az SaS rámutatott, a diákoknak régóta problémájuk van a szövegértéssel. Branislav Gröhling (SaS) parlamenti képviselő szerint az értő, kritikus olvasás és az információk ellenőrzésének képessége manapság elengedhetetlenül fontos. „Az SNS a legnagyobb oktatási reformot ígérte. Ehelyett Peter Plavčan minisztersége alatt másfél évig csak előkészítették a reformot, amelyet aztán Martina Lubyová kidobott a kukába. Az oktatás egy helyben toporog, ez a diákok eredményein is meglátszik” – állapította meg Gröhling.

Védekezik a minisztérium

Az oktatási tárca azzal védekezik, hogy a matematikai ismeretek terén az eddigi átlagon aluli teljesítmény után most sikerült elérnie az OECD-országok átlagát. „A PS/Spolu-koalíció kijelentéseivel becsmérli több ezer tanár és tanárnő munkáját, azt, hogy ugrásszerűen javult a teljesítmény a matematikai műveltség terén” – áll a tárca közleményében.

A diákok eredménye a 2015-ös méréshez képest valóban jobb 11 ponttal, de az OECD átlagát jelentő kategóriába így is csak azért került be, mert az utóbbi, nemzetközi mutató is folyamatosan csökken 2004 óta. Jelenleg 489 ponton áll.

A matematika terén elért javulást a Szlovákiai Pedagógusok Kezdeményezése (ISU) a minisztériumot bíráló közleményében nem a tárca intézkedéseinek, hanem egy alulról, a tanárok szintjéről érkező változásnak tudja be. Ezen túl a tárcát azért is bírálja, mert nem nyújt a tanároknak elegendő módszertani segítséget és továbbképzési lehetőséget.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egyes tagállamaiban végzett PISA-tesztelésekre háromévente kerül sor. Az Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) Szlovákiában 2018. április 16. és 27. között bonyolította le a tesztelést, amelyen 385 iskola 6770 tanulója vett részt.