Egyéb kategória

Egy igazán jól szemléltetett alapos kézmosás

A mai napon a világszerte nagyhatású magyar orvos, Semmelweis Ignác előtt tiszteleg a Google. A kereső főoldalán látható különleges logó időzítése kétszeresen is aktuális. Egyrészt Semmelweist 173 éve ezen a napon nevezték ki a bécsi közkórház szülészeti klinikájának vezető professzorává, másrészt ő jött rá elsőként, hogy a kézmosással jelentősen csökkenthető a betegségek terjedése.

Az 1818. július 1-jén, Budán született Semmelweis a bécsi egyetemre jelentkezett, hogy orvosdoktori diplomát és szülészmesteri oklevelet szerezzen. A 19. században, amikor megkezdte munkáját a bécsi közkórházban, egy titokzatos és ismeretlen fertőzés, a gyermekágyi láz okozott kiugróan magas halálozási rátákat a szülészeti osztályok fiatal anyái között Európa-szerte.

Semmelweis nagy elhivatottsággal kereste ennek okát. Alapos vizsgálat után rájött, hogy a kór egy fertőzés következménye, és a fertőzést az orvos keze terjeszti a korábbi műtétek és boncolások után az anyákra. Kötelezte az orvosi személyzetet, hogy mossanak kezet a betegek vizsgálata előtt, melynek eredményeként a fertőzések száma zuhanni kezdett az osztályán.

 

Sajnos kezdetben kollégái közül sokan szkeptikusak voltak Semmelweis elgondolásával kapcsolatban. Higiéniai ajánlásait széles körben csak évtizedekkel később érvényesítették. Bár a kórházakban a megfelelő kézmosás, sőt bemosakodás alapvető gyakorlat, a mindennapokban sajnos a legtöbbeknek fogalmuk sincs róla: 95-97% esély van rá, hogy eddig ön is rosszul mosott kezet. Pedig az éppen tomboló koronavírus-járványnak is ez lenne az egyik legfontosabb megelőzési módja.

Manapság Semmelweist úgy említik, mint „a fertőzés elleni küzdelem atyját”, akinek nemcsak a szülészet, hanem maga az orvosi szakma forradalmasítása is köszönhető. Nemzedékek figyelmét hívta fel arra, hogy a kézmosás az egyik leghatékonyabb módszer a betegségek terjedésének megakadályozására.

kézmosás

S íme egy valóban szemléletes oktatóvideó Chiléből az alapos kézmosásról

  • A jól benedvestített kézre kell megfelelő mennyiségű szappant juttatnunk.
  • A habot eldörzsöljük a kéz belső felületén, utána a kézfej hátára, illetve az ujjak közé is bőven juttatunk belőle.
  • Az ujjvégeket a tenyérhez kell dörzsölni.
  • A hüvelykujjat se hagyjuk ki!
  • Az utolsó felület a csukló. Azt is meg kell mosni!
  • Bő vízzel leöblítjük a habot.
  • Papírtörlővel töröljük meg a kezünket.
  • Papírtörlővel zárjuk el a csapot.

…és egy a Semmelweis Egyetemtől

%d