Oktatás

Mától nincs osztályzás az alapiskolákban, idén senki se bukik meg

A távoktatás befejezéséig nem kapnak osztályzatokat az alapiskolák tanulói – jelentette be Miroslava Hapalová, az Állami Pedagógiai Intézet új vezetője, a rendelet mától érvényes. A pedagógusokat arra kérte, ne vegyék figyelembe azokat az érdemjegyeket, amiket a távoktatás kezdete óta adtak, a gyerekek munkáját szóban értékeljék, biztassák őket, és arra is legyenek tekintettel, hogy nem egyforma körülmények között tanulnak otthon, a megfelelő technikai felszerelése sincs mindenkinek.

Az alapiskolák összes évfolyamában lehetőség lesz arra, hogy év végén csak szóban értékeljék a diákok teljesítményét, erről az iskola dönthet.

Hapalová azt is kijelentette, idén egyetlen alapiskolás tanuló sem bukhat meg. „Itt az alapiskolák felső tagozatán lehet gond, ha esetleg a nagyobb tanulók nem csinálják meg a távúton feladott leckéket, ilyen esetekben lehetővé akarjuk tenni, hogy az év végén vizsgáztassák ezeket a gyerekeket” – tette hozzá.

A középiskolák diákjainak továbbra is adnak érdemjegyeket a tanárok, de itt sem lehet senkit megbuktatni.

A húsvéti ünnepek után hozza nyilvánosságra a minisztérium, hogy mennyire lesz leszűkítve a tananyag. „Ilyen helyzetben nem szabad irreális elvárásokat támasztani a gyerekekkel és a szüleikkel szemben” – magyarázta Hapalová. (l)