Oktatás

Meghatározatlan időre felfüggesztették az oktatást, nem lesz írásbeli érettségi

A koronavírus-járvány miatt meghatározatlan időre felfüggesztették az oktatást. Az intézkedést ma jelentette be Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter, a rendelet visszavonásig érvényes.

Idén elmarad az írásbeli érettségi, Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter közlése szerint a szóbeli érettségire két héttel azután kerülhet sor, hogy újraindul a tanítás.
Elmarad a Tesztelés-9 is, vagyis az alapiskolák kilencedikes tanulóinak országos központi felmérője.

„Azt szeretnénk, hogy a középiskolások június 30-ig leérettségizhessenek. A Tesztelés9, és a nyolcéves gimnáziumok negyedikeseinek tesztelése is elmarad ebben a tanévben. A középiskolai jelentkezéseket május 15-ig lehet benyújtani. A középiskolai felvételit legkésőbb június 30-ig megtartjuk” – mondta az oktatásügyi miniszter.
Az alapiskolai beiratkozást április második felére halasztják, valószínűleg április 15-e és 30-a között lehet beíratni a leendő kiselsősöket, de a gyereket nem kell elvinni az iskolába. „Ha lehetséges, elektronikus úton intézzük a beíratást” – mondta a miniszter. Az óvodai jelentkezéseket májusban, egész hónapban be lehet adni.
A tanévet a szokott időben, június 30-ig le akarják zárni, azt a tananyagot, amit nem tudnak átvenni, a következő tanévben veszik át a gyerekekkel a pedagógusok.

1. További intézkedésig a tanítás szünetel minden iskolában
2. Elmarad a T9 tesztelés a 2019/2020-as tanévben
3. Elmarad az érettségi írásbeli extern és intern része a 2019/2020-as tanévben
4. A szóbeli érettségi vizsgákra sor kerül június 30-ig, ill. a tanítás újrakezdését követő két héten belül.
5. A középiskolai jelentkezési lapok beadásának határideje 2020. május 15. – nincs szükség orvosi igazolásra
6. Középiskolai felvételi vizsgák időpontja a tanítás újrakezdését követő két héten belül
7. Beíratás az alapiskola 1. évfolyamába 2020. április 15 – 30. (elektronikusan is megoldható, nem kell személyesen megjelenni az iskolában)
8. Minden online tanításhoz szükséges info és anyag, valamint minden egyéb rendelkezés megtalálható a minisztérium kezdeményezésére létrehozott weboldalon: www.ucimenadialku.sk